Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

08. 01. 2022. 09:25 >> 12:10
75

AEM

Emisije TV Happy zabranjene u CG šest mjeseci

Savjet Agencije za elektronske medije (AEM) na sjednici jutros donio je odluku da na šest mjeseci zabrani emitovanje programskog sadržaja "Dobro jutro Srbijo".  Ta informacija potvrđena je za Portal RTCG. Na šest mjeseci zabranjeno je emitovanje emisija "Dobro jutro Srbijo", te "Vikend", potom "Jutarnji", zatim "Ćirilica" i "Poslije ručka".

Iz Savjeta Agencije za elektronske medije (SAEM) je saopšteno da je u programskim sadržajima "Dobro jutro Srbijo", "Vikend jutro“, ,"Ćirilica" i "Posle ručka“, na TV Hepi, vršeno i omogućavano podsticanje na mržnju, netrpeljivost i diskriminaciju prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti.

Iz SAEM-a su saopštili da su na današnjoj sjednici, donijeli odluku da se na šest mjeseci ograniči reemitovanje tih programskih sadržaja.

Kako su pojasnili, zbog potrebe sprovođenja neophodnih pravnih procedura, ta odluka će stupiti na snagu tokom naredne sedmice.

“Odluka je donešena jer je, u prethodnom periodu, učestalo u ovim programskim sadržajima vršeno i omogućavano podsticanje na mržnju, netrpeljivost i diskriminaciju prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti”, kazali su iz SAEM-a.

Oni su naveli da se u tim programskim sadržajima koristi pogrdno, uvredljivo ili uznemiravajuće izražavanje koje podstiče intenzivne negativne emocije, iskazivanje neprijateljstva ili želju za diskriminacijom.

Emisije su, kako su dodali, u sebi sadržale i omalovažavanje ili obezvrjeđivanje pripadnika crnogorske nacionalnosti, negiranjem njihovog nacionalnog identiteta i posebnosti.

“Ne dovodeći u pitanje pravo svih emitera da informišu javnost o pitanjima od javnog interesa, Savjet Agencije je ocijenio da se u navedenim sadržajima zloupotrebljava pravo na slobodu izražavanja”, kaže se u saopštenju.

Oni su naveli da, budući da je riječ o pitanju od javnog interesa, SAEM je zaključio da je opravdano i proporcionalno da se, na period od šest mjeseci, ograniči reemitovanje ovih emisija.

Podsjećmo, predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj tokom nedavnog gostovanja na televiziji "Happy" iznio je niz uvreda na račun Cetinjanki i funkcionera Socijaldemokratske partije Draginje Vuksanović - Stanković. Šešeljevo gostovanje na televiziji "Happy" emitovano je 4. januara ove godine. Njegove uvrede izazvale su brojne reakcije partija i NVO sektora, a  povodom Šešeljevih nastupa najavljena je i tužba. 

Пратите нас на

Коментари75

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније