Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

27. 12. 2021. 11:17   >>  11:19 2

PEN CENTAR

Nagrada Mićoviću još jedna otvorena provokacija

Odluku Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta da državnu nagradu Miroslavljevo jevanđelje za 2021. godinu dodijeli Milutinu Mićoviću za knjigu "Luče u tami Crne Gore", Crnogorski PEN centar smatra još jednom otvorenom provokacijom kojom se, kako su kazali, podrivaju temelji građanske, sekularne, multikulturne i antifašističke Crne Gore.

"Civilizacijski sunovrat kojem svjedočimo u Crnoj Gori u posljednje dvije godine, ovjeren je još jednom odlukom koja stiže iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. Žiri koji je imenovalo MPNKS donio je odluku da državnu nagradu Miroslavljevo jevanđelje za 2021. godinu dodijeli Milutinu Mićoviću, bratu mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića, za knjigu Luče u tami Crne Gore", kazali su iz PEN centra.

Navode da je odluku žiri ovako obrazložio: "U brojnim javnim nastupima i tribinama Mićović kritički promišlja savremeni život u Crnoj Gori, političku zbilju u istorijskoj vertikali Njegoševog i našeg doba. Žiri je mišljenja da djelo Milutina Mićovića 'Luče u tami Crne Gore' na najbolji način izražavaju suštinu nagrade Miroslavljevo jevanđelje, budući da baštini duhovnost naše nacionalne kulture".

Iz PEN centra ocjenjuju da je žiri za dodjelu državne nagrade Crne Gore, svoju odluku utemeljio ne na estetskim kriterijima ili vrijednosti nagrađene knjige već na temelju procjene da Mićovićevo djelo baštini duhovnost neimenovane nacionalne kulture.

"Kad se pobliže upoznamo s javnim angažmanom Milutina Mićovića, dugogodišnjeg pravnog zastupnika Crkve Srbije u Crnoj Gori, kao i s njegovim nagrađenim djelom, nema nikakve sumnje da članovi žirija misle na srpsku nacionalnu kulturu ili makar na njihov doživljaj srpske nacionalne kulture", navodi se u saopštenju.

Dodaju ad je konture duhovnosti moguće rekonstruisati na osnovu brojnih Mićovićevih tekstova.

U kojima se crnogorski jezik proglašava nepostojećim, Crnogorce ne priznaje za naciju već ih naziva 'kosovskim Srbima', a one koji se nacionalno iskazuju kao Crnogorci dehumanizuje komentarom da ih 'narodom ne mogu ni nazvati', crnogorsku kulturu smatra sinonimom 'kulturnog bezizlaza, kulture koja nigdje nije priznata, čiji autori ne postoje'", navodi se u saopštenju.

Dodaju da Mićović za državu Crnu Goru tvrdi da "nema realno utemeljenje u istorijskom i kulturnom nasljeđu, etosu, i postaje sofisticirana logičko-pravna konstrukcija, ispražnjena od stvarnosti (srpske Crne Gore – što je faktički bila)".

"O građanskom karakteru Crne Gore iznosi ovakav sud: 'Povraćena državna samostalnost Crne Gore, oslonjena na njene nezaboravljene istorijske zasluge, šta je donijela: prvo – degradiran je državotvorni narod (Srbi–Crnogorci) koji je stvarao istorijsku Crnu Goru, i po građanskom konceptu, pravno izjednačen sa nacionalnim manjinama (Bošnjacima, muslimanima, Albancima, Romima, Hrvatima). Ti manjinski narodi, sad su postali državotvorni, po osnovu zasluga na referendumu iz 2006, što će u budućnosti imati razorne posledice koje se već vide", navodi se u saopštenju.

Na osnovu samo kratkoga osvrta na opus i javni angažman Milutina Mićovića više je, kažu, no očigledno da "nije riječ ni o kakvom reprezentu bilo koje nacionalne kulture, već o jednom od glasnijih promotera kulturrasizma, šovinizma, segregacije i kleronacionalizma u Crnoj Gori".

"Odlukom da državnu nagradu dodijeli čovjeku koji svojim djelom promoviše negaciju naroda, jezika i kultura, osporava prava svim nesrpskim narodima u Crnoj Gori, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta preko svoga žirija još jednom je demonstriralo skandalozan odnos prema ključnim vrijednostima savremenog crnogorskog društva, verifikovanih i Ustavom Crne Gore", zaključuju iz PEN centra.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније