Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

22. 12. 2021. 23:17   >>  23:24

U KONKURENCIJI 126 PROJEKATA

Tim PMF-a i ETF-a među 30 odabranih na konkursu za vještačku inteligenciju

Tim Prirodno-matematičkog i Elektrotehničkog fakulteta uspio je da se plasira među 30 odabranih naučnih i inženjerskih timova na konkursu evropskog konzorcijuma industrijskih i akademskih organizacija BONSAPPS, za rad na 10 globalnih rješenja vještačke inteligencije (AI-Artificial Inteligence) u automobilskoj industriji, industrijskoj proizvodnji, robotici, zdravlju.

U timu su bili doktorandi Prirodno-matematičkog fakulteta Anđela Mijanović, Kosta Pavlović, magistrand Velibor Došljak i dr Igor Jovančević sa PMF-a, kao i magistrand Ana Jeknić sa Elektrotehničkog fakulteta UCG.

Na konkursu su bili u konkurenciji sa 126 prijavljenih timova koji su se odazvali pozivu konzorcijuma, okupljenog kroz Horizon 2020 projekat, koji finansira EU.

Kako naglašavaju u saopštenju, u okviru ovog projekta nastoji se formirati evropski AI sistem, odnosno sistem vještačke inteligencije, koji čine: inovatori, naučnici, inženjeri, mala i srednja preduzeća kojima je potrebna AI tehnologija, entuzijasti vještačke inteligencije.

"Cilj ovog projekta je razviti rješenja vještačke inteligencije koja će biti laka za korišćenje i kojima će mala i srednja preduzeća moći lako da pristupe, kroz razvijene softverske module koji će biti dostupni preko onlajn platforme Bonseyes AI Marketplace“, kazao je Jovančević, vođa tima UCG, sa Prirodno-matematičkog fakulteta.

Tokom narednih pet mjeseci tim sa UCG će se baviti primijenjenim istraživanjem u oblasti koja je u fokusu njihovog naučnog interesovanja. Tim je, nakon odabira na konkursu, proširen sa još tri kolege, i to: dva sa ETF-a magistrand Mirko Kalezić i doktorand Slavko Kovačević, kao i magistrand Nikola Pižurica sa PMF-a.

"Sa nestrpljenjem čekamo početak projekta, a nadamo se satisfakciji koju pruža saznanje da je naš rad rezultirao proizvodom koji će koristiti ljudima da unaprijede svoje industrijske procese“, kaže Jovančević.

On zaključuje da se danas veliki broj inovativnih ideja naslanja na fukcionalnosti koje nudi vještačka inteligencija(AI), koju i dalje uglavnom koriste samo visoko-tehnološki IT timovi i kompanije. Budućnost vidi u inovativnosti, jer "ekonomskog rasta nema bez inovacija“.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније