Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z. [ PR Centar ]

09. 12. 2021. 14:24   >>  14:25

STROGI ZAKONI NEDOVOLJNI

Potrebni dobro osmišljeni programi rada sa nasilnicima

Porodično nasilje je problem cijelog društva i ne može se riješiti samo strogim zakonom i kaznama, već prije svega dobro osmišljenim programima rada sa nasilnicima, jer bez psihosocijalnog tretmana nasilnika i rada sa njima ne možemo imati kvalitetnu i sveobuhvatnu borbu protiv nasilja.

To je saopšteno na konferenciji “Zdravstveni sektor u prevenciji i zaštiti od nasilja u porodici”, u okviru projekta “Zdravlje ima rod”, koji realizuju SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica i NVO Bona Fide Pljevlja u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, a uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore.

Direktorica NVO Bona fide Pljevlja, Sabina Talović, rekla je da se projektom želi postići unapređenje odgovora zdravstvenog sistema na nasilje u porodici kroz pružanje sveobuhvatnih zdravstvenih usluga žrtvama nasilja i prikupljanje podataka o prevalenci, faktorima rizika i posljedicama na zdravlje, kao i uspostavljanje programa psihosocijalnog tretmana za počinioce nasilja.

“Svrha projekta "Zdravlje ima rod" je da se ojača strateško partnerstvo i međusektorska saradnje OCD i zdravstvenih ustanova, poboljšaju institucionalni mehanizmi zaštite žrtava nasilja u porodici u zdravstvenom sistemu kao i da se obezbijede uslovi za sistemsko obrazovanje i stručno usavršavanje zdravstvenih radnika i radnica kako za rad sa žrtvama nasilja tako i za rad sa počiniocima nasilja”, kazala jeTalović.

Direktorica SOS telefona Podgorica, Biljana Zeković, istakla je da je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) nasilje nad ženama proglasila prioritetnim javnozdravstvenim problemom koji zahtjeva energičnu akciju usmjerenu ka njegovom suzbijanju i prestanku.

Zdravstveni radnici/e su, kako je kazala Zeković, češće od ostalih stručnjaka u situaciji da prepoznaju slučaj nasilja u porodici jer najčešće prvi dolaze u kontakt sa zlostavljanom osobom.

“Samim tim, nepohodno je da imaju dovoljno znanja o specifičnim potrebama takvih pacijenata/kinja, načinu otkrivanja nasilja kao uzroka povreda ili teških mentalnih i somatskoh oboljenja, tretmanu akutnih povreda iz nasilja kao i njihovom detaljnom opisivanju u medicinskoj dokumentaciji, što je veoma značajno za dalji tretman slučaja u sudu, policiji, i drugim institucijama u procesu zaštite žrtve i sankcionisanja nasilnika”, rekla je Zeković.

Generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu, farmakologiju i regulisane profesije u Ministarstvu zdravlja, dr. Slađana Ćorić, kazala je da je nasilje nad ženama problem zabrinjavajućih razmjera, prisutan u svim zemljama svijeta.

“Pored očiglednih zdravstvenih posljedica, partnersko nasilje često ima ozbiljne negativne uticaje na emocionalnu i socijalnu dobrobit cijele porodice. Djeca iz domaćinstava u kojima je prisutno nasilje mogu pokazivati povećanu stopu emocionalnih i problema u ponašanju, što može da dovede do ranog napuštanja škole, nezaposlenosti, prestupničkog ponašanja mladih, rane trudnoće i drugih negativnih posljedica”, ukazala je Ćorić.

Prema njenim riječima, urušeno zdravlje žene izazvano nasiljem predstavlja i ekonomski problem, zato što povlači troškove dijagnostike, liječenja i oporavka, socijalnih i pravnih usluga, ali i izgubljenih zarada zbog smanjenja radne sposobnosti žrtve.

“S druge strane, ukoliko se počiniocima nasilja ne pruži adekvatan tretman kroz djelovanje zdravstvenog sistema, zajedno sa pravosuđem i socijalnom zaštitom, nastaće višestruke posljedice prouzrokovane nastavkom nasilničkog ponašanja. Pravilan tretman žrtve i počinioca u zdravstvenom sistemu može sasvim sigurno da umanji posljedice i da preventivno smanji rizik od nastavka nasilja”, kazala je Čorić.

Psihološkinja SOS telefona Podgorica, Nikolina Boljević, pojasnila je da su programi rada sa počiniocima nasilja preventivni programi, koji sa jedne strane, imaju za cilj da pomognu počiniocima da promijene svoje stavove i nasilno ponašanje, a sa druge strane, da spriječe ponavljanje nasilja u porodici ili partnerskom odnosu.

“U svim programima, sigurnost i potrebe žrtava nasilja su prioritet, a krajnji cilj programa je da se spriječi ponavljanje krivičnog djela i utiče na uspešnu reintegraciju počinilaca u zajednici, bez obzira na to da li žrtva ostaje u zajednici sa počiniocem ili ne”, kazala je Boljević.

Ukazala je da je rad sa počiniocima nasilja važan jer žena u najvećem broju slučajeva obnavlja zajednicu sa počiniocem i nasilje se nastavlja, muškarac ulazi u novu zajednicu u kojoj najčešće ponavlja nasilje.

“Još jedna stavka u kojoj se ogleda značaj rada sa počiniocima jesu i novčane kazne, koje negativno utiču na cijelu porodice i često nisu efikasne u smislu promjene ponašanja. I na kraju imamo i taj momenat gdje sudski postupci i zatvorske kazne mnogo više da koštaju državu nego što bi je koštali programi i sprovođenje tretmana”, rekla je Boljević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније