Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Danijel Čelecki [ TVCG ]

25. 11. 2021. 10:01   >>  10:03

Spremite se za zimske uslove vožnje

Dolaze hladni, zimski mjeseci i potrebno je pripremiti vozila za otežane uslove vožnje. Dobra priprema znači da će vozilo biti pouzdano i funkcionalno i na veoma niskim temperaturama.

Zakonom je obavezno da sva četiri pneumatika budu sa zimskom šarom čija je dubina veća od 4 milimetra. U prtljažniku moraju biti lanci za pogonske točkove.

Ovo će saobraćajna policija posebno kontrolisati na sjeveru Crne Gore i u višim predjelima zemlje gdje su snijeg i led na kolovozu česta pojava zimi. Da biste u hladnim danima izbjegli stres i stizali na vrijeme tamo gdje ste krenuli, prije svega morate imati ispravan sistem paljenja motora.

Ako niste sigurni da je akumulator u potpunosti ispravan trebalo bi da u nekoj majstorskoj radionici provjerite njegovo stanje. Kažu da "baterija stari ljeti, a umire zimi".

Kod novijih vozila lampica, koja signalizira problem sa akumulatorom, će se prije upaliti nego ona kod starijih automobila.

Vlasnici benzinskih automobila obavezno bi trebalo da provjere stanje svjećica, a vlasnici dizelaša stanje grijača paljenja ukoliko sumnjaju u njihovu ispravnost.

U vozilu je dobro imati i nekoliko dragocjenih tečnosti. Vlasnici dizel automobila trebalo bi da koriste tečnost protiv zgušnjavanja goriva. Poznato je da dizel na veoma niskim temperaturama mijenja svoje karakteristike.

Na ovu pojavu su posebno osjetljivi novi automobili koji imaju brizgaljke sa 10 do 15 mikro otvora za fino raspršavanje goriva u cilindrima. Ako se dizel zgusne, ubrizgavanje postaje nemoguće i motor ne može da radi.

U tom slučaju vozilo treba odšlepati u toplu garažu gdje će se povratiti svojstva goriva. Najbolje je sipati tečnost protiv zgušnjavanja dizela kada se sipa gorivo u rezervoar. Na pakovanju je uputstvo za upotrebu. Tečnost za rashlađivanje motora, odnosno antifriz, je još jedna veoma bitna stavka.

Svi vlasnici vozila koji žive u predjelima, gdje su zime hladne, znaju da u sistem za hlađenje motora nikako ne smiju da sipaju običnu vodu. Na ekstremnom minusu ta voda zaledi i može doći do pucanja glave i bloka motora i oštećenja još nekih osnovnih sistema u vozilu.

Šteta bi bila velika, a troškovi popravke možda i na granici isplativosti.

Dakle, prije zime treba sipati antifriz u sistem hlađenja motora ili provjeriti stepen smrzavanja antifriza koji je već u sistemu. Vijek trajanja rashladne tečnosti je otprilike četiri godine. Uz pomenute, trebalo bi imati i tečnost za odleđivanje stakala da se na parkingu ne bi predugo bavili uklanjanjem leda sa prozora. Takođe, u sistemu za čišćenje vjetrobranskog stakla treba imati tečnost koja ne smrzava na niskim temperaturama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније