Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

18. 11. 2021. 13:59   >>  17:55

VUJOVIĆ

Fondovi EU u funkciji dinamičnijeg ekonomskog rasta

Podrška EU je od ključnog značaja za dalje jačanje privatnog sektora i unapređenje konkurentnosti, a njeno pravovremeno planiranje je dobar način da se doprinese osnaživanju cjelokupne ekonomije u Crnoj Gori, istakao je zamjenik glavne pregovaračice-nacionalne IPA koordinatorke, Bojan Vujović.

On je to kazao otvorivši radionicu na temu Strateško uvezivanje i unapređivanje nacrta Strateškog odgovora za IPA III oblast politike 4 – Konkurentnost i inkluzivni rast.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, na radionici, koja je juče i danas organizovana u Budvi, je istaknuto da pretpristupna pomoć EU pruža značajnu podršku razvoju malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori i predstavlja konkretan podsticaj daljem osnaživanju nauke i obrazovanja, kao i vođenju adekvatne socijalne i inkluzivne politike u skladu sa vrijednostima, pravilima i standardima EU.

Radionica je, kako je saopšteno, organizovana zbog intenzivnijeg uvezivanje radnih grupa za pripremu IPA projekata tokom perioda 2021-2027 (IPA III) i pregovaračkih grupa za relevantna poglavlja, sa ciljem efikasnijeg planiranja podrške EU i pripreme Strateškog odgovora Crne Gore za IPA III period, kojim se definiše kako Crna Gora planira da iskoristi finansijsku pomoć koja joj je opredijeljena tokom narednog sedmogodišnjeg perioda.

"U tom dijelu, Vujović je ukazao da je strateško planiranje i uvezivanje prioriteta pregovaračkog procesa sa sredstvima koja su Crnoj Gori dostupna kroz EU fondove ključno, kako za unapređenje cjelokupne dinamike pregovaračkog procesa, tako i za efikasno korišćenje dostupnih sredstava EU", navodi se u saopštenju.

Ivana Janković, rukovoditeljka Odjeljenja za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova u Ministarstvu ekonomskog razvoja je ukazala da je "IPA III prilika da dodatno unaprijedimo implementaciju strukturnih reformi i istakla važnost obezbjeđivanja sinergije među projektima koji se sprovode, u cilju pružanja doprinosa članstvu Crne Gore u EU i integraciji evropskih vrijednosti u crnogorsko društvo".

"Tokom radionice članovi radnih grupa za pregovore za poglavlja 1,2,6,7, 9,11,12,13,19,20,25,26 i 28 i radne grupe za programiranje IPA III za ovu oblast politike su imali priliku da razmijene mišljenja, daju konstruktivne predloge i kreiraju ideje sa ciljem unapređenja obasti konkurentnosti i inkluzivnog rasta, kroz projekte koji će u budućnosti biti realizovani uz podršku iz fondova EU", zaključuje se u saopštenju Generalnog sekretarijata Vlade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније