Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

B.Č.J.

05. 08. 2024. 14:05 >> 14:06
Čitaj mi:

na cetinju

Milatović uručio orden za naročite zasluge ambasadorki Popi

Predsjednik države Jakov Milatović uručio je ambasadorki Evropske unije u Crnoj Gori Oani Kristini Popi orden Crnogorske zastave drugog stepena, koji se dodjeljuje za naročite zasluge za Crnu Goru.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika, u otvorenom i srdačnom razgovoru, Milatović je ambasadorki zahvalio za izuzetan doprinos napretku Crne Gore na evropskom putu.

“Danas sam ovdje na Cetinju ambasadorki Evropske unije, gospođi Popa dodijelio Orden Crnogorske zastave drugog stepena za njene napore da približi Crnu Goru Evropskoj uniji. Evropska budućnost Crne Gore i naše punopravno članstvo u Evropskoj uniji 2028. godine je naš zajednički napor, koji moramo uraditi zajedno sa
institucijama EU. Vrata su nam širom otvorena i na nama je u narednom periodu još veća odgovornost da što prije prođemo kroz ta vrata”, kazao je predsjednik Milatović.

On je izrazio uvjerenje da će se buduća Evropska komisija od početka novog mandata posvetiti politici proširenja, posebno kada je u pitanju Crna Gora, što će biti podstrek i poruka ostalim zemljama kandidatima da je proces proširenja i dalje živ.

Istakao je i da je neophodno da crnogorsko rukovodstvo prepozna važnost ovog procesa i ispred partijskog stavi državni interes Crne Gore, jer samo na taj način naša zemlja može ići naprijed.

Ambasadorka Popa je kazala da je za nju velika čast da primi orden Crnogorske zastave kao priznanje za aktivnosti u mandatu ambasadorke Evropske unije u Crnoj Gori protekle 4 godine, kao i za institucije koje predstavlja.

“Želim da izrazim posebnu zahvalnost predsjedniku Milatoviću koji mi je uručio ovo priznanje ali i crnogorskom narodu, jer je jedan od glavnih ciljeva mog mandata bio da približim Evropsku uniju građanima. Nadam se da sam sa svojim timom to i uspjela”, kazala je Popa.

Ona je ocijenila da je Crna Gora ostvarila nevjerovatan napredak u prethodnim godinama i da je mogućnost članstva države u EU postala realnost.

“Radujem se da vidim dalji napredak Crne Gore na evropskom putu i dok politika proširenja ostaje prioritet za novu Komisiju, ohrabrujem sve društvene činioce i sve donosioce odluka da zadrže fokus na evropskom putu jer je to realnost koja može biti ostvarena veoma brzo, ako se svi fokusiraju na ovaj cilj”, istakla je Popa.

Svečanom uručivanju ordena i koktelu u rezidenciji Predsjednika na Cetinju prisustvovali su i ambasadori Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Austrije, Mađarske, Hrvatske, Slovačke i Češke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније