Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.L.B. ]

22. 10. 2021. 17:25   >>  17:30 3

RAIČEVIĆ

Da se zakon poštuje ne bi bilo ovoliko nasilnika

Porodično nasilje u Crnoj Gori je u porastu, posljednjih nekoliko mjeseci i do 25%, kaže direktorica Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević. Poručuje da se zakoni moraju poštovati, a nasilnici kažnjavati zatvorom, a ne novčano.

Petnjičanin A.Š. koji je sinoć ubio svoju suprugu, teško povrijedio kćerku, a potom izvršio samoubistvo i ranije je, kaže Raičević, prijavljivan zbog nasilja u porodici.

“Nezvanično ima informacije da je žena nekoliko puta prijavljivala nasilje u porodici i da se njemu čak i sudi za djelo koje je prošle godine napravio”, kazala je Raičević, u emisiji Mreža.me, na TVCG.

Ona je opet pozvala institucije da adekvatno reaguju.

“Prvi put kad je ona njega prijavila oni su mogli da ga izbace iz kuće. Slušam komšije, ne vjerujem da nisu znali, ne vjerujem da nisu slušali i vidjeli, a ne vjerujem isto tako i da su ikad pozvali policiju”, navela je Raičević.

“Postoji zakon, on se ne poštuje, ne bi bilo ovoliko nasilnika koji se šetaju ulicama koji su opasni prema ukućanima, da je to zabrinjavajuće. Kad god dođe žena i žali se i kaže da je strah vi to morate da shvatite ozbiljno. Nijedna žene ne dolazi u policijsku stanicu i laže, to se vidi i da je žena pretučena”, ističe Raičević.

Ona traži reakcije sa vrha vlasti i pojačane kazne.

“Kada bi počeli da kažnjavaju onako kako zakon predviđa ja mislim da bi to dalo efekte”, navela je Raičević i dodala da novčane kazne ne daju efekte.

Najveći strah žena je, kako dodaje, šta da rade kada se nasilnik vrati iz zatvora.

“Mora nasilje nad ženama mnogo ozbiljnije da se shvati nego što se do sada shvatalo”, istakla je Raičević.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније