Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Svetlana Vlahović, TVCG

07. 09. 2021. 19:55 >> 19:56

AVGANISTANCI U CG

Zbog talibana izgubili državu, slobodu, mir

Nakon nasilne promjene vlasti u Avganistinu, broj stanovnika te zemlje, koji Crnu Goru koriste kao tranzit uvećao se, saopšteno je Televiziji Crne Gore (TVCG) iz Direkcije za prihvat stranaca. Neke od njih smo zatekli u Centru za azilante u Spužu. Ispričali su nam šta se sve promjenilo u Avganistanu nakon dolaska talibana na vlast.

Odlaskom NATO-a iz Avganistana, izgubili smo državu, slobodu govora, mir i sebe, kaže nam 55-godišnji Rašid Seid Malan, koji je iz te zemlje upravo stigao u Crnu Goru. Godinama je radio kao ekonomista u jednoj američkoj nevladinoj organizaciji.

"Kada ste me pitali kako sam? Rekao sam dobro, ali samo fizički. Psihički, ni jedan Avganistanac nije dobro. Zato što je zemlja koju smo imali okupirana i sada više nemamo državu u koju se možemo vratiti", kaže Rašid.

Sve što je u skladu sa strogim šerijatskim zakonom i islamskom kulturom Avganistana, dozvoljeno je, poručile su nedavno nove vlasti. No, mnogi su uplašeni zbog brojnih zabrana.

"Avganistanci su sada u velikoj opasnosti. Talibanska Vlada, intelektualce i obrazovane ljude šalje u zatvor i ubija. Oni žele siromašne građane koji ne znaju puno, jer će tako bolje da vladaju. Trenutno u zemlji ne važe zakoni" priča Rašid.

Kaže da Avganistanci moraju da slušaju i slijede sve što im kažu talibani.

"Prije glavnih borbi, talibani su uhvatili mnogo novinara. Počeli su od njih. Jednog po jednog skoro svake nedjelje su ubijali. Upravo zato što novinari pišu i govore cijelom svijetu, šta se dešava u našoj zemlji. Žele da ućutkaju njihov glas novinara", kazao je Malan.

Većina stranaca koji stignu do nas, ne zadržava se dugo u Crnoj Gori. Cilj im je Njemačka.

Irena Rakočević iz Direkcije za prihvat stranaca ističe da je 2020. i ove godine primjetno povećanja broja osoba iz Avganistana.

"Naše statistike govore da je u 2021. od 1. januara na prihvatu bilo 1.349 lica iz Avganistana", kazala je Rakočević.

U Direktoratu za smještaj stranaca koji traže međunarodnu zaštitu u Spužu, trenutno je 56 osoba od čega dvadesetoro djece.

Ruhola Asani iz Kabula kaže da kada su talibani osvojili Avganistan, više nijesu imali priliku da se bave sportom, da slušaju stranu muziku, da se obrazuju.

"Pobjegli smo, jer sloboda govora je potpuno uništena, svi su uplašeni i nije više dobro živjeti tamo. Podcjenjivanje žena se vratilo na velika vrata. Žene definitivno u Avganistanu više neće imati slobodu da rade, da se školuju, posebno ne da idu na fakultet. Biće veoma loše", kazao je Asani.

Rakočević kaže da je od primarne važnosti da se istakne da je pristup teritoriji i pristup proceduri azila svim licima omogućen bez izuzetka.

Malan dodaje da ako talibani nastave da rade ovako, misli da Avganistana više neće biti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније