Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 06. 2021. 16:11   >>  16:11

BEČIĆ

Borba za zaštitu životne sredine je borba za budućnost

Borba za zaštitu životne sredine, borba za očuvanje prostora, je borba za budućnost budućih naraštaja, poručio je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, povodom obilježavanja Svjetskog dana životne sredine - 5. juna.

Skupština je, u saradnji sa Savezom izviđača Crne Gore, povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine organizovala program na platou ispred parlamenta.

Prema njegovim riječima, članovi omladinske organizacije Saveza izviđača Crne Gore, predstavljaju zdravu mladost koja istinski baštini pravi sistem vrijednosti, ali i pomaže u obnavljanju tog sistemai borbi za prirodu, odnosno budućnost Crne Gore.

"Borba za zaštitu životne sredine, borba za očuvanje prostora, je borba za budućnost budućih naraštaja. Ovo su istinske patriote ovoga društva, ovo je mjera patriotizma u jednom društvu, jer mi se svi zajednički borimo da sačuvamo Crnu Goru i resurse koje ona ima. Crna Gora jeste mala,ali najljepša zemlja u Evropi. Mi hoćemo da svi resursi budu crnogorski i sačuvani, a ne tajkunski i devastirani. To je naša zajednička misija i drago mi je što smo partneri na tom putu", saopštio je predsjednik Skupštine.

On je kazao da je mir nasušno potreban i Crnoj Gori i Balkanu, kao i da bez mira nema budućnosti i prosperiteta. Obraćajući se mladim izviđačima, poručio da od malih nogu uče da promovišu mir, ljubav, toleranciju, međuvjerski i međunacionalni sklad.

"Crna Gora ima budućnost samo ako bude ekološka, ako bude socijalno pravedna, ako bude zasnovana na vladavini prava i ako bude jaka građanski", zaključio je Bečić.

Načelnik Saveza izviđača Crne Gore, Dušan Masoničić, apelovao je na sve građane Crne Gore da počnu da vode brigu o zaštiti životne sredine i očuvanju prirode.

"Želim ovom prilikom da se zahvalim Skupštini Crne Gore i njenom predsjedniku gospodinu Aleksi Bečiću, sada već aktivnom članu Saveza izviđača Crne Gore, na prepoznavanju značaja za obilježavanje ovog značajnog datuma i za podizanje svijesti o ovoj veoma značajnoj temi za Crnu Goru kao ekološku državu. Takođe, želim da se zahvalim u ime Saveza izviđača, zato što je Savez prepoznat kao najveća omladinska organizacija u našoj zemlji i organizacija koja u svom programu kao neodvojiv dio ima brigu o prirodi i očuvanju životne sredine", rekao je Masoničić.

Načelnica za međunarodnu saradnju Saveza izviđača,Milica Radonjić, s obzirom na ovogodišnju temu obilježavanja Svjetskog dana zaštite životne sredine – obnovu ekosistema, predstavila je tablu na kojoj su prikazane različite vrste otpada koji se proizvodi na dnevnom nivou, kao i potrebno vrijeme za njihovu razgradnju.

"Veliko mi je zadovoljstvo što smo danas tu da zajednički proslavimo ovaj datum. Mada, moji izviđači znaju da je nama svaki dan u godini dan zaštite životne sredine. Ovogodišnja tema je obnova ekosistema, što znači da moramo da počnemo da radimo na obnovi, na sanaciji i na stopiranju sve štete koju nanosimo ekosistemima. To otprilike znači da mi treba na dnevnom nivou da radimo na tome da se podiže svijest društva, ali i da učestvujemo u akcijama čišćenja, da sadimo kad god za to imamo priliku, da recikliramo, da smanjimo količinu otpada koji proizvodimo i da na sve moguće načine čuvamo prirodu, jer to je naš jedini dom", istakla je Radonjić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније