Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 03. 2021. 15:01   >>  20:22

REAKCIJE NVO

Hitno ispitati i procesuirati napad na LGBTIQ osobu

Crnogorski NVO sektor osudio je napad na štićenika skloništa za LGBTI osobe koji se sinoć desio u Podgorici, ističući da su LGBTIQ osobe sve češće žrtve homofobičnog i transfobičnog psihičkog i fizičkog nasilja.

Zabrinjavajući trend

"Ovaj trend je jednako zabrinjavajući kao nereagovanje javnosti na porast homofobije i transfobije u društvu. Zahtijevamo punu adekvatnu i blagovremenu istragu svih aspekata ovog napada, u skladu sa zakonom. Pozivamo nadležne institucije da nastave da rade svoj posao u korist svih građana i građanki Crne Gore i da oštro osude sve fizičke i verbalne napade na članove LGBTIQ zajednice. Povrijeđenoj osobi želimo brz i uspješan oporavak i stojimo na raspolaganju za svaki vid pomoći i podrške, uključujući i besplatnu pravnu pomoć koju naša organizacija pruža LGBITQ osobama koje su žrtve nasilja, diskriminacije ili drugih incidenata povezanih uz seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili polnim karakteristikama", navodi se u saopštenju "Queer Montenegro".

Zahtijevaju da ovaj napad, ali i ukupan porast nasilja i netrpeljivosti u društvu prema drugom i drugačijem, te rastuću homofobiju, transfobiju i mizoginiju osude sve osobe od autoriteta u društvu, posebno akteri političke scene, te premijer, predsjednik Skupštine Crne Gore, svi članovi i članice Vlade, kao svi/e poslanici/e u Skupštini Crne Gore.

"Na kraju ponavaljamo da nas svaka mržnja, nasilje i otpori jačaju i da nikada nećemo pognuti glavu pred hofobijom, transfobijom, mizoginijom i rastućim nacističkim i fašističkim strukturama u društvu", zaključuju u NVO "Queer Montenegro".

Adekvatno kazniti napadača

Akcija za ljudska prava izražava veliko ogorčenje i žaljenje zbog, kako su naveli, užasavajućeg zločina koji je sinoć izvršen u Podgorici prema transrodnoj osobi i članu LGBT Foruma Progres.

"Kako sve ukazuje na to da je ovaj napad izvršen i iz mržnje, pored koristoljublja, očekujemo da će nadležni državni tužilac prilikom istrage posebno istražiti i tu okolnost i da će napadač biti otkriven i adekvatno kažnjen" , navode u saopštenju. 

HRA podsjeća da je Krivičnim zakonikom predviđeno strožije kažnjavanje krivičnih djela učinjenih iz mržnje zbog seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, kao i drugih ličnih statusa kao što su nacionalna ili etnička pripadnost, rasa ili vjeroispovijest, invaliditet i pol.

"Crnoj Gori, kao evropskoj državi koja teži vladavini prava, u kojoj je svaki oblik mržnje i netrpeljivosti izričito zabranjen Ustavom, ne priliči da u njoj LGBT osobe žive kao građani drugog reda, u strahu od otvorenog ispoljavanja mržnje i nasilja. Posebno ukazujemo da nasilje izvršeno prema seksualnim manjinama može biti iskorijenjeno samo strogom kaznenom politikom i drugačijim pristupom obrazovanju i vaspitanju", navode iz HRA.

Apeluju posebno na učesnike u vlasti, i ostale koji učestvuju u kreiranju javnog mnjenja i obrazovanju djece, da budu svjesni lične odgovornosti i da promovišu toleranciju.

"Jedino tako, uz zakonito i posvećeno djelovanje policije i pravosuđa, možemo osigurati klimu u kojoj neće biti slučajeva ovako gnusnog ugrožavanja ljudskog integriteta", zaključuje se. 

Juventas: Odmah da se učini sve da se počinioci procesuiraju i kazne

Iz nevladine organizacije Juventas oštro osuđuju napad na člana NVO LGBT Forum Progres i ističu da se tim napadom potvrđuje opšti osjećaj nesigurnosti LGBTI osoba u Crnoj Gori, što je nedopustivo i treba da nas sve alarmira.

“Dokazano je da kada porastu političke i društvene tenzije i polarizacija među društvom, da su prvi na udaru oni/one koji se percipiraju kao slabiji. Država ima zadatak da osigura bezbjednost svih, neselektivno i pravično. Stravičan opis nasilja i ponižavanja člana LGBT Foruma Progres nas opominje na ogromne tenzije u društvu koje moraju biti adekvatno adresirane. Juventasova poruka je jasna: odmah da se učini sve da se rasvijetle pojedinosti slučaja, da se počinioci procesuiraju i kazne, ali i da se za ubuduće ojačaju adekvatni preventivni mehanizmi ”, saopšteno je iz te NVO.

Saopšteno je da je napad na aktivistu LGBT Foruma Progres u poslednjih godinu dana najteži oblik nasilja, a, nažalost, ukazuje na zabrinjavajući trend porasta mržnje, netrpeljivosti i mizoginije u crnogorskom društvu.

“Primjera je već previše. Mnogo manje opasan, ali ipak ilustrativan je podatak da je za 10 godina od kada postoji Drop in centar za LGBTIQ osobe koji vodi NVO Juventas, prvi put napadnut prije dva dana. Srećom niko nije povrijeđen i nije nanešena materijalna šteta.U prethodnih godinu dana, došlo je do porasta porodičnog, psihičkog, fizičkog i sajber nasilja. Nasilje se dominantno preselilo i na polje politike, a javni diskus je obojen netrpeljivošću. Naše društvo je u konstantnoj političkoj krizi već duži vremenski period, a ova kriza je eskalirala i postala sve vidljivija od predizborne kampanje i parlamentarnih izbora prethodne godine, pa sve do danas”, poručili su iz Juventasa.

Kako su kazali, svoj doprinos u zaustavljanju nasilja, homo/transfobije, mizoginije i političke, vjerske i nacionalne netrpeljivosti moraju dati i institucije sistema, partije, političari i političarke, nevladin sektor i mediji, te svaki građanin i građanka pojedinačno.

“Ipak, najveća odgovornost je na državnim organima, pa od njih ovim putem zahtijevamo da učine sve da njihova retorika ne podgrijava, već smanjuje tenzije, a da se snažnije suprostave svim oblicima nehumanog i ponižavajućeg tretmana koji trpe naše građani”, zaključili su u Juventasu.

CGO: Nema opravdanja za ovakve napade

Centar za građansko obrazovanje najoštrije je osudio sinoćnji zvjerski napad na LGBTIQ osobu i očekuju da nadležne institucije hitno i adekvatno procesuiraju ovaj slučaj. Time bi se, kako navode, poslala poruke nulte tolerancije na nasilje.

"Jezivost ovog napada je uznemirujuća i kulminacija je opasne retorike kojoj se dozvoljava da, uz skrivanje iza klerikalnih normi, ugrožava bezbjednost i lični integritet onog kojeg prepoznaje kao drugačijeg, odnosno u ovom slučaju LGBTIQ osobe. Nema opravdanja za ovakve napade i nema opravdanja za nečinjenje", piše u saopštenju CGO.

Poručuju  da niko nije siguran dok se ne stane u potpunu i apsolutnu zaštitu ljudskih prava svih.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније