Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 02. 2021. 09:45 >> 15:43
3

BANJANKA O DOKTORICI

"Kad viđu onu bijelu, lijepo mi svane"

Doktorica Doma zdravlja Nikšić Mirajna Đukić već pet godina svakodnevno obilazi Banjane. Ona i njen kolega tehničar Vuk Mitrić dnevno pređu i po 150 kilometra stižući do najudaljenih djelova tog prilično razuđenog nikšićkog kraja, kako bi pacijentima pružili pomoć. Dani su naporni, često i bez radnog vremena, ali mještani su uvijek na prvom mjestu.

"Ponedjeljak Velimlje, utorak Velimlje - Crkvice, srijeda Vilusi-Grahovo, četvrtak, Velimlje – Pterovići – Vraćenovići, petak Velimlje", priča doktorka Mirjana za RTCG.

Svako putovanje donosi nove izazove, pa radni dan traje dok god pacijenti zovu u pomoć.

"Zavisi to od godišnjeg doba, od situacije na terenu, uvijek kažem djeci i suprugu, znam kad odlazim, ali ne znam kad ću se vratiti", navodi doktorka.

Na putešestvijima kroz Banjane društvo joj pravi tehničar Vuk Mitrić. On je na ovoj ruti punih 26 godina. Ambulanta u Velimlju mu je, kaže, kao drugi dom, a bila je tu nekad i prava bolnica.

"Dešavalo se i po 15 dana ovdje da ostanemo, sve zavisi koliko je bilo bolesnika na terenu. Bio je ovdje rad u smjenama, laboratorija, rendgen, porodilište, čak sam na terenu sa sestrama imao i pet, šest porađanja", kaže Mitrić.

Oni koji mogu dođu do Velimlja, tu se pregledaju, dobiju terapiju ili upute, a onda se prati dnevna ruta. Ovaj put do Vraćenovića preko Klenka, a baš tu, na ulici i na pragu stote čekala ih je strpljivo i baka Ljubica Tomašević.

"Više sve pomrije staro, ali ljekari dobro rade. Posebno ona bijela, onu bijelu kad viđu lijepo mi svane", kaže baka Ljubica.

"Kome treba samo da se propiše terapija onda to radimo ovdje, na ulici, ili u ovoj kući koja je ako neka prodavnica, prosto da izađemo ljudima u susret da ne moraju da idu do ambulanti, da im olakšamo koliko god možemo", ističe doktorka Đukić. 

Mirjana i Vuk liječe oko 800 pacijenata, sa ovog podneblja, iz mahom staračkih domaćinstava.

"Dobri su to ljudi zahvalni, zahvalni za sve što im uradimo i pomognemo, a mi se trudimo da to opravdamo", priča doktorka. 

Vraćenovići su posljednja stanica na Mirjaninoj ljekarskoj ruti u ovom dijelu opštine. Nakon toga slijedi povratak u dom zdravlja Nikšić, gdje sve podatke treba opet elektronski obraditi.

Darko Bulatović, TVCG

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније