Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 08. 2023. 16:09 >> 16:09

BANjANI

Slava manastira okupila vjernike iz Nikšića, Trebinja, Gacka...

Slava Manastira Preobraženja Gospodnjeg na planini Somini u Banjanima, metohu Manastira Kosijerevo, okupila je oko dvjesta vjernika iz Nikšića, Trebinja, Gacka i Bileće, kao i brojne mještane Banjana i Oputnih Rudina.

Liturgiju su služili arhimandrit Arsenije, iguman Manastira Kosijerevo, i sveštenik Radenko Koprivica, paroh banjansko-rudinski. Pojao je hor "Prepodobne mati Angeline", na čelu sa profesiricom Anom Bojić, piše Dan. 

Koprivica je blagoslovio sabranje na svetom mjestu, poželjevši da sabranje bude srećno.

"Neka bude na zdravlje i spasenje, srećna slava Svetog Preobraženja Gospodnjega, koju ova sveta obitelj proslavlja i naš dragi arhimandrit Arsenije sa njegovim bratstvom, i našim dragim sestrama, monahinjama Sinklititijom i Bosiljkom, koje su se ovdje odrekle sebe i ustale poput svetih Hristovih učenika i apostola na goru Sominu, goru Preobraženja, da se predaju Bogu. Čuli smo u današnjem svetom jevanđelju kako Gospod izabra trojicu svojih svetih učenika i apostola, Petra, najvatrenijega, Jovana, bogoslova, i Jakova, i kako ih je uspeo na Tavorsku goru i pred njima se preobrazio, i kaže "zasija njegovo lice poput Sunca i njegove haljine bijahu bijele kao snijeg". A to je Gospod učinio pripremajući za njegovo stradanje, da se u trenutku negovog stradanja na krstu na Golgoti oni ne bi u svojoj vjeri pokolebali, da bi vjeru u njega potvrdili" besjedio je paroh banjansko-rudinski.

Nakon službe, hor "Prepodobne mati Angeline" priredio je kratak koncert, a nastupili su i guslari. Za sve okupljene vjernike sestre manastira obezbijedile su trpezu ljubavi.

Manastir Somina, koji je posvećen Preobraženju Gospodnjem, dio je Eparhije budimljansko-nikšićke i udaljen je oko 60 kilometara od Nikšića. Odbor na čelu sa Radomirom Lučićem počeo je da gradi manastir 1996. godine u mjestu Hercegove Luke, uz podršku brojnih priložnika, a završen je 9. oktobra 2001. godine, kada su ga osveštale vladike Amfilohije, Atanasije (Jevtić) i Joanikije (Mićović).

Ovo je ženski manastir, gd‌je služe monahinje Sinklititija i Bosiljka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније