Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 08. 2020. 08:02   >>  18:09

SAOBRAĆAJNA KULTURA

Vozači da razviju osjećaj odgovornosti

Smanjenje broja saobraćajnih nezgoda i podizanje nivoa bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju možemo postići samo kroz razvijanje osjećaja odgovornosti, odnosno kroz unapređenje saobraćajne kulture, kazao je pomoćnik načelnika Odsjeka za bezbjednost drumskog saobraćaja Ilija Janjušević.

Janjušević je, gostujući u Jutarnjem programu TVCG, saopštio da je julu sedam osoba stradalo u saobraćajnim nesrećama, od kojih su četiri bile 2002. godište.

"To je nešto što treba da nas sve opomene, da svi treba da razvijemo odgvornost prema sosptvenom životu, ali i životu drugih učesnika u saobraćaja", kazao je Janjušević.

On je istakao da je zakonom propisano niz mjera koje se odnose samo na mlade vozače, odnosno one do 24 godine.

"Između ostalog, mladi vozač ne smije imati ni malo alkohola u organizmu, ne smije upravljati vozilom brzinom većom od 70 km/h iako je na nekom dijelu puta to ograničenje veće, ne smije upravljati mopedom brzinom većom od 40 km/h", naveo je Janjušević.

Cilj je, kako je kazao, da se edukacijom preventivno utiče na tu kategorija vozača.

"Naravno da ćemo kroz sankcionisanje pokušati da utičemo na sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisa i da time smanjimo broj saobraćajnih nezgoda", rekao je Janjušević.

Prije desetak godina na crnogorskim putevima bilo je preko 100 smtrno stradalih, dok je sada taj broj značajno smanjen i ispod je 50.

Saobraćajna kulutura je na niskom novi, ali postoje pomaci.

"Ona je daleko od onog što želimo da vidimo. Nije dobro da neko poštuje propise samo zbog straha od sankcije. Cilj je da se oni poštuju jer su vozači razvili osjećaj odgvornosti, što su svjesni opasnosti koja ih očekuje prilikom upravljanja motornim vozilom", kazao je Janjušević.

Zabrinjava broj vozača pod dejstvom alkohola

Najčešći prekršaji u saobraćaju su prekoračenje brzine, vožnja pod dejstvom alkohola i neporopisno preticanje.

"To su, ujedno, i najčešći razlozi zbog kojih dolazi do saobraćajnih nezgoda", dodao je Janjušević.

On je naveo da je u junu testirano 6.497 vozača, a da je 1.094 bilo pod dejstvom alkohola u koncentraciji većoj od dozvoljene.

"Čak 36 vozača je imalo preko 2 promila alkohola u krvi, a 37 je odbilo alkotestiranje. Za ove prekršaje je predviđena isključivo zatvorska kazna", kazao je Janjušević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније