Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ rtcg.me ]

03. 02. 2020. 08:05   >>  12:05 2

JPU ĐINA VRBICA

Spavanje ukinuto na inicijativu roditelja

Predškolcima JPU Đina Vrbica od danas ukida se obavezni popodnevni odmor u vrtiću, dakle oni ne moraju da spavaju. Pedagoškinja u JPU Đina Vrbica Danijela Kandić kaže za TVCG da je odluka o tome donesena na inicijativu roditelja.

Kandić je, za Jutarnji program TVCG, navela da je cilj da spavanje ne bude imperativ već mogućnost, te da je namjera uprave vrtića da prati bioritam svakog djeteta.

Ona je kazala i da su roditelji konsultovani prilikom donošenja takve promjene.

“Upravo su roditelji bili ti koji su inicirali ovu promjenu. Nama godinama unazad stižu povratne informacije od roditelja da njihova djeca odbijaju da idu u vrtić jer ne žele da spavaju”, kazala je Kandić i dodala da su neki roditelji i ispisivali djecu iz vrtića, jer mališani ne žele da spavaju.

Zbog svega toga uprava vrtića je reagovala, kaže Kandić. Režim ishrane se za sad ne mijenja, ističe Kandić i dodaje da uprava vrtića čeka izvještaj Instituta za javno zdravlje.

Savjet roditelja traži da se ispita ukidanje spavanja

Predškolcima JPU Đina Vrbica od danas ukida se obavezni popodnevni odmor u vrtiću, dakle oni ne moraju da spavaju.

Savjet roditelja JPU Đina Vrbica pripremio je inicijativu koju će uputiti Ministarstvu prosvjete i ombudsmanu zbog promjene režima dana i ukidanja spavanja djeci predškolskog uzrasta bez saglasnosti roditelja, urađene studije i mimo programa rada ustanove za ovu godinu, piše Dan.

Oni traže i da se sprovede inspekcijski pregled i ustanovi na osnovu kojih dokumenata je uprava donijela takvu odluku, koja nema saglasnost upravnog odbora, niti je program rada promijenjen.

Predsjednica Savjeta Ana Laković ističe da im uprava ni na jedan dopis nije odgovorila, što je dokaz da ne žele saradnju sa roditeljima.

"Očekujemo inspekcijski pregled, jer smatramo da papirološka procedura ovu odluku mora da prati, da ne bi došli u situaciju da možda u perspektivi neka druga uprava smatra da nije dobra i da je poništi. Treba svi da budu upućeni, kako roditelji tako i učiteljice, kako je došlo do promjene režima dana jer toga nema u planu rada ustanove za ovu godinu koji je usvojen u oktobru. Čak i da je pilot projekat u pitanju u jednoj učionici mora da bude zastupljeno u ovom dokumentu. Ne želimo da se sa djecom od pet i šest godina eksperimentišete. Suština naše priče je da sva djeca imaju jednake uslove i ona koja dolaze u šest i ona koja su u vrtiću u pola devet", kaže Laković.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније