Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J. [ PR Centar ]

04. 10. 2024. 13:01 >> 13:01
Čitaj mi:

novosel saopštila

Porast broja djece sa potrebama za korigovanjem ishrane u JPU „Đina Vrbica“

U JPU „Đina Vrbica“ posvećuje se velika pažnja planiranju ishrane djece, obezbjeđujući nutritivno uravnotežene obroke, uz posebnu brigu za mališane sa potrebom za korigovanjem ishrane, čiji broj neprestano raste, istakla je nutricionista-dijetetičar Jelena Novosel.

Ona je, u intervjuu za PR Centar, kazala da se planiranju i organizovanju procesa ishrane djece u toj Ustanovi poklanja velika pažnja, prvenstveno zbog činjenice da je pravilna i uravnotežena ishrana u djetinjstvu ključna za obezbjeđenje zdravlja u odraslom dobu.

„Našoj djeci u toku boravka obezbijeđeni su obroci: doručak, ručak, užina i popodnevni obrok za djecu koja ostaju nakon 16h. Prilikom pripremanja obroka rukovodimo se Normativima za ishranu djece u predškolskim ustanovama, čime nastojimo da osiguramo zadovoljenje svih nutritivnih potreba za vrijeme boravka uz razvijanje pozitivnih navika u ishrani, prihvatanje novih jela ili namirnica i naravno razvijanje higijenskih navika“, navela je Novosel.

Ukazala je da se za pripremu obroka svakodnevno koriste namirnice iz svih sedam prehrambrenih grupa, čime se obezbjeđuje raznovrsnost u planiranju ishrane.

„Naglasak stavljamo na pripremu čorbastih jela od više vrsta povrća sa junećim, pilećim mesom i ribom, kao i čestu zastupljenost svježeg sezonskog voća za užine. Takođe, želimo i da izađemo u susret našoj djeci i ispunimo im želje pripremom omiljenih obroka za ručak - makarone sa junećim mesom u povrćnom sosu, makarone sa piletinom u bešamel sosu, juneći gulaš i pire krompir, krompir paprikaš sa pilećim mesom, povrćna krem čorba sa pilećim mesom i prosom“.

Prema njenim riječima, na taj način postižu harmoniju - zadovoljenje potreba za makro i mikro nutrijentima i zadovoljstvo djece.

Na pitanje kako postupaju u slučaju alergija ili intolerancija na namirnice, Novosel je kazala da kada postoji potreba za korigovanjem ishrane djece u toku boravka u vaspitnim jedinicama, da se rukovode izvještajima ljekara - izabranih pedijatara ili pedijatara specijalista, u kojima je navedena dijagnoza djeteta ili koja vrsta korekcije ishrane je potrebna.

„U tim slučajevima se za svaku vrstu intolerancije ili alergije, a prema individualnim potrebama djeteta planira jelovnik i organizuje priprema obroka“, rekla je Novosel.

Kazala je da je u poslednjih pet, šest godina, zabilježen značajan porast broja djece koja zahtijevaju korekciju ishrane u JPU „Đina Vrbica“.

„Sve veći broj mališana ima potrebe za isključivanjem određenih namirnica iz svakodnevne ishrane, među kojima su najčešći mliječni proizvodi, gluten i orašasti plodovi. Ove promjene su posljedica intolerancije ili alergije na određene namirnice, a broj djece sa ovim zdravstvenim izazovima konstantno raste“.

Pojasnila je da u vrtiću najčešće imaju djecu sa prolaznim alergijama, ali i određeni broj djece sa hroničnim zdravstvenim stanjima.

„Sa trenutnih preko 6179 upisanih mališana, oko 200 djece ima dijagnostikovane alergije na hranu, što zahtijeva posebnu pažnju u organizaciji ishrane unutar vrtića. „Tako visok broj djece sa potrebama za korigovanjem ishrane zahtijeva ozbiljan pristup, kako bismo obezbijedili sigurnu i balansiranu ishranu za sve naše korisnike“, zaključila je Novosel.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније