Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Dnevne novine ]

11. 11. 2019. 08:27 >> 08:56
2

ŠUNDIĆ PORUČIO

Počinje nova era Javnog servisa

Na svečanosti povodom dana osnivanja Radio-televizije Crne Gore (RTCG), 27. novembra, biće pušten HD signal, kojim će početi nova era Javnog servisa, kazao je u intervjuu za Dnevne novine generalni direktor Radio Televizije Crne Gore (RTCG) Božidar Šundić.

On otkriva da će se svi televizijski kanali proizvoditi i emitovati u HD rezoluciji, a svi radijski kanali iz novog, digitalnog audio sistema koji će ponuditi vrhunski zvuk.

DN: Radio-televizija Crne Gore će 27. novembra proslaviti veliki jubilej, 75 godina postojanja Radija i 55 godina postojanja Televizije Crne Gore. Na koji način ćete obilježiti ovaj datum?

Šundić: Obilježavanje 75. godišnjice Radija i pedeset i pete Televizije Crne Gore podudara se sa još jednim, veoma važnim, datumom iz naše istorije, a to je 115 godina od kada je, sa Volujice kod Bara, u svijet krenuo prvi radio-telegrafski signal iz tog dijela svijeta. Dodajmo tome i činjenicu da će se ti značajni jubileji poklopiti sa prelaskom RTCG sa analognog na digitalni način emitovanja, onda je jasno koliko je 27. novembar 2019. važan dan ne samo za RTCG, već i Crnu Goru.

Svih tih sedam i po decenija, RTCG pratila je društvenu i političku stvarnost svoje zemlje, učestvovala u kreiranju njene socijalne i kulturne klime, bila forum za razmjenu mišljenja, za iznošenje različitih ideja, zagovarala manjinska, identitetska i prava osjetljivih kategorija društva, zabavljala, edukovala i informisala o prilikama u zemlji i svijetu. Stoga, naša je namjera da Javni servis ovaj dan obilježi nizom svečanosti. Od otvaranja Muzeja i prikazivanja filma o RTCG, štampanja monografije, do svečane akademije i simboličnog pritiska dugmeta kojim će Radio i televizija Crne Gore okrenuti novu stranicu istorije.

DN: Kako je najavljeno, simbolično će 27. novembra biti pušten i HD signal, čime će započeti nova era Javnog servisa. Kakve će sve pogodnosti građanima omogućiti emitovanje HD signala? Koje su njegove prednosti u odnosu na postojeći signal?

Šundić: Projektom modernizacije tehnoloških kapaciteta sva se radijska i televizijska oprema koju RTCG trenutno koristi, a koja je najvećim dijelom nabavljena ’80 godina prošlog vijeka mijenja i zamjenjuje opremom posljednje generacije, tako da ste u pravu kada kažete da počinje nova era Javnog servisa. Sa nekim pogodnostima i prednostima visoke rezolucije naši gledaoci mogli su se upoznati i tokom Svjetskog prvenstva u fudbalu Moskva 2018.

Takođe, već izvjesno vrijeme na našem Drugom televizijskom programu periodično emitujemo HD signal kada prenosimo događaje novim reportažnim kolima ili kada ih pratimo putem satelitskih veza. No to je samo nagovještaj onoga što će nakon 27. novembra biti realnost RTCG. Svi televizijski kanali će se proizvoditi i emitovati u HD rezoluciji, a svi radijski kanali iz novog, digitalnog audio sistema koji će ponuditi vrhunski zvuk. Postavljen je sistem po najvišim standardima, tako da i svjetski stručnjaci iz oblasti medija dolaze da se upoznaju sa njim.

DN: U kojoj fazi je trenutno realizacija projekta digitalizacije RTCG? Sta je sve do sada urađeno u pogledu nabavke digitalne opreme i edukacije zaposlenih?

Šundić: U ovom trenutku je završen najveći dio poslova oko adaptacije prostora mašinskih soba. Okončanje tog dijela posla je bio preduslov za početak instalacije radijske i televizijske opreme koja je u završnoj fazi. Stotine kilometara kablova, nosača različitih vrsta signala se postavlja duž čitave zgrade i povezuje različite uređaje u funkcionalne cjeline. Sistem koji se instalira baziran je na najmodernijim rješenjima koji se u najvećoj mjeri oslanjaju na IP optičku i električnu infrastrukturu. To će omogućiti i lakši prelaz na nove tehnologije u budućnosti. Po okončanju instalacije RTCG će biti jedan od najmodernije opremljenih RTV sistema u Evropi. Takav položaj nam omogućava činjenica da kompletan sistem mijenjamo novim, što nije uobičajena praksa.

DN: Koliko novca je do sada uloženo u projekat digitalizacije Javnog servisa?

Šundić: U projekat modernizacije tehnoloških kapaciteta Radija i televizije Crne Gore, Vlada je opredijelila 17.800.000 eura, a realizacija je podrazumijevala više etapa. Od formiranja komisija i raspisivanja tendera, preko kupovine linkova i mobilne tehnike, do osavremenjavanja studijske opreme. Uz sav taj posao, neophodno je bilo odraditi i građevinske radove u zgradi, obezbijediti adekvatne protivpožarne uslove, propisanu klimatizaciju i još mnoga toga.

DN: Koji su planovi za dalje unapređenje rada RTCG? Sa kojim ćete se izazovima suočiti u narednom periodu? U posljednje vrijeme je više puta isticano da Javni servis mora voditi računa o identitetskim pitanjima. Da li ćete se pozabaviti tim problemom i na koji način?

Šundić: Javni servis je složen sistem koji funkcioniše pod nadzorom građana Crne Gore, a koje svemu zastupa Savjet RTCG. Menadžment je karika koja treba da obezbijedi slobodan i nesmetan rad novinara i urednika naša tri medija, kao i da se, sa druge strane postara da RTCG sprovodi osnovnu ulogu na opštim principima javne radiodifuzije, a to su univerzalnost, raznolikost, nezavisnost i prepoznatljivost.

Javni servis je jedan od stubova državnosti i u tom smislu identitetska pitanja nikada nijesu mogla ni izostati iz Programsko-produkcionih planova Radija, Televizije i MMC-a. Tako će biti i u narednom periodu jer, podsjetiću vas na jednu od obaveza RTCG kao nacionalnog, javnog emitera “da njeguje crnogorski nacionalni i kulturni identitet, kulturni i etnički identitet manjinskih naroda, evropsko kulturno nasljeđe i kulturnu raznolikost.”

Svako dalje elaboriranje ovog pitanja treba prepustiti urednicima kojima je dato da kreiraju program.

DN: Pred nama je izborna godina u Crnoj Gori. Da li je menadžment razmotrio usvajanje posebnog pravilnika kojim bi se unutar kuće regulisalo praćenje i emitovanje predizbornog programa?

Šundić: Kao što sam rekao u prethodnom odgovoru, funkcionisanje RTCG-a kao vrlo složenog sistema, posebno se usložnjava u izbornim i godinama kada političke partije nastupaju sa ambicioznim programima. No, odgovorno tvrdim da smo odgovorili na sve izazove. Kodeks i pravila profesije postoje, dugogodišnje iskustvo takođe, a ukoliko bude neophodno dodatno normiranje tu je i Savjet koji usvaja pravilnike. Takva praksa bila je i do sada, mislim da je to formula i za ubuduće.

DN: Koliki je značaj zaključivanja kolektivnog ugovora za zaposlene u RTCG?

Šundić: Usvajanje Kolektivnog ugovara veoma je važno sa stanovišta zaposlenih, jer se njihov materijalni položaj, tim aktom, popravio u prosjeku za 10%. Usaglašavanje Ugovora trajalo je veoma dugo i bio je to posao na kojem su partnerski radili članovi dva reprezentativna sindikata, menadžment naše kuće, zajedno sa predstavnicima Vlade. Njegovim usvajanjem stvorene su i pretpostavke za dalje korigovanje tog dokumenta, a to je zadatak koji nam predstoji. Formiraćemo komisiju koja će analizirati postojeći Kolektivni ugovor i sistematizaciju radnih mjesta i predložiti izmjene tamo gdje bude neophodno.

ODLUKE SAVJETA KOŠTAĆE NAS VIŠE OD 700.000 EURA

Vrhovni sud Crne Gore odbio je nedavno zahtjev za reviziju RTCG na odluku Osnovnog suda o nezakonitoj smjeni bivšeg direktora Televizije Vladana Mićunovića. Ista je situacija i kada je riječ o smjeni bivših generalnih direktora ove kuće Rada Vojvodića i Andijane Kadije. Šundić nije želio da komentariše odluke suda, ali je istakao da je rast rejtinga programa i povjerenje gledalaca, slušalaca i čitalaca najbolji pokazatelj trenutnog rada u RTCG-u.

“Savjeti u prošlim sazivima nezakonitim odlukama oštetili su ovu kuću za preko 700.000 eura i to nije dobro. Novi Savjet je konstituisan i upravo definišemo načine saradnje. Saradnja Savjeta, generalnog direktora i menadžmenta je neophodna u svakom pogledu. Dijalog, međusobno uvažavanje i poštovanje onoga što zakoni nalažu pretpostavke su kvalitetnog rada. Novi zakoni o elektronskim medijima i Zakon o RTCG sve su definisali. Svako da radi svoj posao, da se osjeća jedinstvo u radu i uspjesi ove medijske kuće neće izostati”, kazao je Šundić.

Izvršeni radovi vrijedni 17,8 miliona eura

Šundić napominje da je prošlo 11 mjeseci od imenovanja novog generalnog direktora i menadžerskog tima ove medijske kuće, te podsjeća da je za to vrijeme izvršen tehnološki razvoj RTCG montaža nove opreme, obuka kadra i puštanje digitalnog signala u etar, a da vrijednost radova iznosi 17.800.000 eura.

“Nakon tri godine pregovora, RTCG je 28. juna 2019.godine potpisala Kolektivni ugovor sa zaposlenima, gdje su poboljšani uslovi poslovanja i prosječne zarade zaposlenih. Danas je u nacionalnom javnom servisu prosječni lični dohodak 516 eura. Povećali smo proizvodnju i televizijskog i radijskog programa i danas televizija dnevno u prosjeku proizvodi 13,5 sati premijernog programa, a radio plasira 85 odsto sopstvene produkcije, odnosno 14 časova dnevno, dok portal objavljuje 120 informacija na dan, a prosjek ažuriranja je od tri do pet minuta i dnevno bilježi preko 20.000 posjetilaca”, naglasio je Šundić.

On ističe i da se privodi kraju otvaranje dopisništva u Briselu gdje će prvi put ova medijska kuća imati stalnog novinara u sjedištu evropskih institucija.

“Naredne godine postavićemo kamen temeljac za izgradnju zgrade sa 90 stanova na Starom aerodromu, za koju je grad Podgorica obezbijedio zemljište i komunalije. U krugu RTCG planiramo otvaranje vrtića za djecu zaposlenih u ovoj medijskoj kući. Time ćemo doprinijeti da naši zaposleni i na taj način poboljšaju standard i kvalitet života”, dodaje Šundić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније