Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

19. 07. 2019. 15:45   >>  15:44

HRAPOVIĆ

"Transplantacioni program ispit zrelosti"

Transplantacioni program ispit je zrelosti za crnogorski zdravstveni sistem i čitavo društvo, i on ne može biti održiv bez donacija organa, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

On je u parlamentu odgovarao na pitanje poslanika Zvonka Vukovića u kojoj mjeri je Ministarstvo zdravlja zadovoljno efektima primjene Zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja, i koja je dalja strategija kako bi taj segment zdravstvene zaštite, zauzeo mjesto u sistemu javnog zdravstva.

Hrapović je kazao da uspješnost transplantacionog programa nije ispit zrelosti samo za crnogorski zdravstveni sistem, već za čitavo društvo jer je donorstvo moguće smo u aktivnoj interakciji društva i zdravstva.

“Bez donacija organa nema održivog transplantacionog programa”, poručio je Hrapović u parlamentu.

On je kazao da je sad na snazi zakon koji podrazumijeva pretpostavljenu saglasnost, što znači da su svi donori, osim ukoliko za života kod izabranog doktora ne kažu da to ne žele da budu.

Ministarstvo je, kako je naveo Hrapović, predložilo izmjene Zakona o uzimanju i presađivanju organa u svrhe liječenja, kojima je uređeno uzimanje organa od umrlog na osnovu njegove saglasnosti koju daje kod izabranog doktora.

Prema njegovim riječima, glavna novina u izmjenama Zakona odnosi se na primjenu donorskih kartica.

“Poštovaće se volja osobe koje kod izabranog ljekara da saglasnost da, u slučaju moždane smrti, njegovi organi budu korišteni u svrhu transplantacija. Njegova donorska kartica to potvrđuje. U tom slučaju, porodica ne daje posljednju riječ”, kazao je Hrapović.

Kako je dodao, ostaje i dosadašnja mogućnost da osoba kod izabranog ljekara kaže da ne želi da bude donor i njegova volja se mora poštovati.

“Za sve koji se za života ne izjasne ni za, niti protiv donorstva, u slučaju njihove moždane smrti, porodica daje posljednju riječ”, rekao je Hrapović.

U cilju sprječavanja svih oblika zloupotreba, kako je istakao, novim zakonom se propisuje vođenje registara svih saglasnosti za uzimanje organa, kao i izjava o njihovom opozivu ili izmjeni i registara davalaca organa.

Hrapović je rekao da predložena rješenja omogućavaju povećanja broja osoba koje će zaživotno, potpisivanjem donorske kartice dati pristanak da u slučaju moždane smrti njegovi organi budu korišćeni u svrhu liječenja, kao i povećanja broja transplantiranih organa osobama kojima je to jedini način liječenja.

“Promjena svijesti građana u sinergiji sa kvalitetnim zakonskim rješenjima može dovesti do istinskih pomaka u transplantacionoj medicine”, ocijenio je Hrapović.

Kako je rekao, kao polazna osnova treba da posluži da je u Kliničkom centru Crne Gore utvrđena moždana smrt kod 47 osoba u posljednjih nekoliko godina, a da su samo dvije porodice dale saglasnost za doniranje organa.

Odgovarajući na pitanje poslanice Demokratskog fronta, Ljiljane Đurašković o napadima na ljekate, Hrapović je rekao da kada je u pitanju uzvišena ljekarska profesija, Ministarstvo čini sve da standard i uslovi ljekara budu bolji.

On je kazao da pitanje napada na ljekare podrazumijeva reakicije više institucija i čitavog društva i javnosti.

„Stav Vlade je jasno definisan na sastanku predstavnika Ministarstva pravde, Ministarstva zdravlja, Vrhovnog suda, Višeg državnog tužilaštva , Uprave policije i ljekara Kliničkog centra Crne Gore a to je da direktori zdravstvenih ustanova kada se desi incident, odnosno napad na zaposlene u zdravstvenim ustanovama odmah i bez odlaganja podnose prijave protiv počinioca takvih djela“, kazao je Hrapović.

Takođe je, dodao je on, definisana obaveza direktorima zdravstvenih ustanova da pojačaju službe zaštitara u ambulantama za koje procjene da postoji mogućnost da se dese napadi na zaposlene kao i obaveza ugradnji video nadzora na takvim mjestima.

To se, kako je rekao, posebno odnosi na Klinički centar, Dom zdravlja u Podgorici i Zavod za hitnu medicinsku pomoć.

„Uprava policije da sa posebnom pažnjom i u najkraćem roku procesura napade, da pravosudni organi reaguju blagovremeno i u skladu sa zakonskim propisima“, poručio je Hrapović.

Kako je kazao, nijedan ljekar, nijedan zaposleni u zdravstvenim ustanovama ne smije da bude žrtva bilo kojeg nasilja, u bilo kojem mjestu i u bilo koje vrijeme.

„Najhumanija profesija i oni koji su svoj život posvetili brizi o drugima, zaslužuju najbolji tretman u društvu a oni, koji iz bilo kog razloga, ispoljavaju nasilje, moraju biti adekvatno procesuirane i dobiti odgovarajuće sankcije“, poručio je Hrapović.

On je osudio sve dosadašnje napade na ljekare i rekao da očekuje da ih u narednom periodu više ne bude.

Hrapović je, odgovarajući na piranje poslanika Suada Numanović, saopštio da je ove godine za primarnu stomatološku zdravstvenu zaštitu opredijeljeno 4,5 miliona eura, million više u odnosu na prošlu godinu.

“Od iznosa predviđenog budžetom za prvih pola godine fakturisano je 2,1 miliona eura, što predstavlja 47,65 odsto do sad fakturisanih usluga”, naveo je Hrapović.

On je rekao da je Fond za zdravstveno osiguranje zaključio ugovore sa 177 privatnih stomatoloških ambulanti za pružanje stomatoloških usluga, 11 za pružanje ortodontskih i sa četiri ambulante za pružanje i jednih i drugih usluga.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније