Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

(Onogost.me)

12. 05. 2019. 20:45 >> 20:44
13

U NIKŠIĆU

Na litiji hiljade građana

Manifestacija "Dani Svetog Vasilija Ostroškog" završena je danas svečanom litijom kojoj je prisustvovalo hiljade građana Nikšića, ali i posjetilaca sa strane.

Litija je, prvi put, organizovana 1996. godine i od tada do danas svake godine Crkvena opština Nikšić Eparhije budimljansko-nikšićke organizuje "Dane Sv. Vasilija Ostroškog", kao i litiju koja se smatra jednim od najznačajnijih događaja u regionu.

Na današnji dan, koji je slava nikšićke Saborne crkve ali i grada, se Vasilije, koji je zbog svojih iscjeliteljskih moći proglašen za sveca, upokojio.

Sveti Vasilije Ostroški (Jovanović) rođen je 1610. godine u selu Mrkonjići u Hercegovini. Zamonašio se u trebinjskom manastiru Uspenija presvete Bogorodice.

U manastir Ostrog došao je nakon razaranja manastira Tvrdoš gdje je živio i radio kao arhijerej. Mitropolit hercegovački postao je 1639. godine.

Umro je 1671. godine, a njegove mošti se čuvaju u Vavedenjskom hramu, u Gornjem manastiru.

Sveti Vasilije, kome je posvećena nikšićka Saborna crkva (19. vijek), smatra se zaštitnikom i nebeskim pokroviteljem grada pod Trebjesom.

 

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније