Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

06. 09. 2018. 19:35 >> 22:09

NAKON TRANSPLANTACIJE

Novi život za Ljubomira i Enesa

Ljubomir i Enes, godinama su bili na programu hemodijalize, zahvaljujući transplantaciji bubrega, zakoračili su u novi život.

 

''Moje najiskrenije saučešće familiji i beskrajno im hvala zato što su spasili pet života", saopštio je Ljubomir Tapušković iz Podgorice, koji je dobio jedan od pet organa iz osobe koja je umrla, a čija je familija odlučila da donira njegova dva bubrega, srce, pluća i jetru.

"Na dijalizi sam bio pet godina i desilo se da sam dobio organ", kaže Tapušković. 

"Poziv iz bolnice me prakticno šokirao. Iskoristio bih priliku da zahvalim dr Marini Ratković, specijalizovanom timu iz Hrvatske i svim našim domaćim doktorima. Zahvalio bih i familiji Bakić koja nam je omogućila da imamo novi rođendan i da krenemo u novi život", kaže pacijent Enes Ferizović.

Iako je bilo 10 potencijalnih primaoca, nakon detaljnih analiza, utvrđeno je kojim pacijentima se može uraditi transplantacija bubrega.

"Transplantacija je najbolja terapijska opcija kada neki organ otkaže," kaže ministar zdravlja Kenan Hrapović. 

U Kliničkom centru Crne Gore izvršena je eksplantacija srca, pluća, jetre i oba bubrega sa moždano mrtvog pacijenta, čime su spašeni životi pet osoba iz naše i država Eurotransplanta, a u cijeli proces bilo je uključeno 30-ak crnogorskih ljekara. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније