Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

29. 12. 2017. 13:33 >> 13:01
1

ZAŠTITNIK LJUDSKIH PRAVA

Elektronsko zakazivanje dalo rezultate

U dosadašnjoj realizaciji projekta Elektronskog zakazivanja specijalističkih pregleda smanjene su liste čekanja za određene zdravstvene usluge i omogućeno pacijentima da te usluge ostvare u što kraćem roku i pored određenih poteškoća koje ometaju njegovo funkcionisanje, ocijenio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

Na osnovu traženih i pribavljenih izjašnjenja od Ministarstva zdravlja, Doma zdravlja Podgorica i Kliničkog centra Crne Gore, kao i informacija do kojih je Zaštitnik ljudskih prava došao praćenjem stanja u vezi funkcionisanja i efekata elektronskog zakazivanja pregleda, konstatovao je da je realizacija Projekta elektronskog zakazivanja specijalističkih pregleda u javnim zdravstvenim ustanovama praćena pozitivnim i negativnim iskustvima korisnika.

"Zaštitnik zapaža da su u dosadašnjoj realizaciji projekta elektronskim zakazivanjem pregleda smanjenje liste čekanja za određene zdravstvene usluge i omogućeno pacijentima da te usluge ostvare u što kraćem roku i pored određenih poteškoća koje ometaju njegovo funkcionisanje", navodi se u saopštenju.

Zaštitnik ocjenjuje da je sistem elektronskog zakazivanja pregleda doprinio rješavanju pojedinih problema našeg zdravstvenog sistema, kao što su duge liste čekanja, redovi u čekaonicama zdravstvenih ustanova i dr.

On podsjeća da je ovim sistemom predviđeno da pacijenti specijalistički pregled zakažu u mjestu u kom se nalazi njihov izabrani ljekar, a potom da pregled obave u najbližoj bolnici i u najkraćem vremenskom periodu. Pacijenti koji ne mogu ostvariti zdravstvenu zaštitu u mjestu prebivališta (nepostojanje zdravstvene ustanove sekundarnog i tercijarnog nivoa), dodaje, upućuju se i stavljaju na liste čekanja u drugu najbližu zdravstvenu ustanovu, uz naknadu putnih troškova.

"Prilikom zakazivanja pregleda pacijenti i izabrani ljekari suočavaju se povremeno sa problemom da zakažu pregled kod određenog specijaliste, zbog nedostatka termina (kod pojedinih ljekara slobodni termini su tek u narednoj godini) zbog čega su pacijenti primorani da čekaju duže vrijeme na preglede ili eventualno da zdravstvenu zaštitu zatraže u nekoj od privatnih zdravstvenih ustanova, izlažući se dodatnim troškovima", navodi se u saopštenju.

Zaštitnik dodaje da se i za neke procedure koje su neophodne za kontrolni pregled teško nalaze termini, pa kako je kazao, pacijenti koji su zakazali kontrolni pregled kod specijaliste, a u međuvremenu ne uspiju da pribave potrebne nalaze, mogu doći u sitaciju da pregled moraju iznova zakazati.

"Zbog toga se dešava da pacijenti samovoljno i bez zakazivanja odlaze kod specijalista na kontrolne preglede, što opet stvara gužve i neprijatnosti onima koji su već zakazani. Nedostatak kadrovskih kapaciteta u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, nedovoljna tehnička opremljenost i ispravnost medicinske opreme, kao i opterećenost pojedinih klinika i centara nesumnjivi su razlozi koji utiču na dužinu čekanja", kazao je.

Na funkcionisanje elektronskog zakazivanja pregleda, prema Zaštitniku, utiče i ponašanje velikog broja pacijenata koji ne dolaze na zakazane preglede. Zato je ističe neophodno da pacijenti koji iz bilo kojeg razloga ne mogu da dođu na zakazani pregled o tome blagovremeno obavijeste svog izabranog doktora i na taj način oslobode termin, daju mogućnost pregleda drugim pacijentima i utiču na smanjenje liste čekanja.

"Pojedini pacijenti izrazili su nezadovoljstvo da im je elektronskim sistemom zakazivanja pregleda uskraćeno pravo na slobodan izbor doktora specijaliste medicine. S tim u vezi, podsjećamo na odredbu člana 6 Zakona o pravima pacijenata, kojom je propisano da pacijent ima pravo da izabere doktora specijalistu medicine, odnosno stomatologije, u skladu sa kadrovskim mogućnostima ustanove", navodi se u saopštenju.

Polazeći od ove zakonske odredbe, a imajući u vidu da se naš zdravstveni sistem suočava sa ograničenim brojem kadrova, jasno je, kaže Zaštitnik, da je ostvarivanje ovog prava, za sada, uslovljeno kadrovskim mogućnostima zdravstvenih ustanova.

"S obzirom da je ovaj sistem tek zaživio u praksi i da je još uvijek rano ocijeniti njegov konačni efekat, Zaštitnik će nastaviti sa praćenjem njegove primjene i reagovati na eventualna kršenja prava pacijenata", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније