Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

01. 08. 2017. 08:12 >> 07:43
4

FOND ZA ZDRAVSTVO

Odbili stomatologa, jer ima 74 godine

Fond za zdravstveno osiguranje diskriminisao je direktora privatne zdravstvene ustanove Opšta stomatološka ambulanta iz Plava po osnovu godina života, kada je odbio da sa njim zaključi ugovor o pružanju usluga zato što ima 74 godine.

Ovo je navedeno u mišljenju zamjenika ombudsmana Siniše Bjekovića koje je donio po pritužbi direktora ove stomatološke ambulante. On je napisao da se nesporno zaključuje da je direktor žrtva diskriminacije, zbog čega je u preporuci zatražio od Fonda da ispravi ovu grešku.

Plavljanin se ranije žalio i Ministarstvu zdravlja na stavove Fonda i žalba je prihvaćena kao osnovana, ali Fond, kako je napisano u mišljenju Bjekovića, nije još postupio po tom rješenju.

Zamjenik ombudsmana je zato pozvao Fond da bez daljeg odlaganja odluči u ponovnom postupku po stavu Ministarstva.

"Fond je dužan da u roku od 30 dana dostavi izvještaj o mjerama i radnjama koje je preduzeo", napisao je Bjeković.

Institucija ombudsmana još nije dobila odgovor od Fonda a Bjeković im je preporučio da ubuduće pozivom za dostavljanje ponuda radi zaključivanja ugovora o pružanju stomatološke zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja omogući ravnopravno učešće svih zainteresovanih stomatoloških ambulanti koje su osnovane i organizovane u skladu sa propisima o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju.

"To treba da se uradi bez postavljanja diskriminatorskih uslova - kriterijuma po osnovu starosne dobi", napisano je u dokumentu.

Fond za zdravstveno osiguranje potvrdio je Bjekoviću, u izjašnjenju na njegov dopis, da stomatološka ambulanta u Plavu nije izabrana za zaključivanje ugovora o pružanju usluga osiguranicima zato što "prijavljeni doktor u tom timu ima 74 godine".

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније