Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M.Lj.

11. 06. 2017. 12:40 >> 12:18
4

TEŠKO DOKAZIVA

Bez prijava za diskriminaciju pri zapošljavanju

Diskriminacija pri zapošljavanju teško se može dokazati na sudu, a kako kažu iz Institucije zaštitnika ljudskih prava, najčešća je zbog političkog uvjerenja, nacionalnosti, pola, invaliditeta i starosti. To pokazuje istraživanje javnog mnjenja, pa se u toj instituciji čude što izostaju prijave.

Milena Krsmanović  iz Institucije zaštitnika ljudskih prava kaže da je primijetno osustvo i prijavljenih, ali i utvrđenih slučajeva diskriminacije u oblasti rada i zapošljavanja.

“Ovo možemo vezati za to da žrtve diskriminacije nijesu dovoljno osnažene i ohrabrene da prijave diskriminaciju zbog straha od kasnijih negativnih posljedica. Ona osoba koja tvrdi da je diskriminisana treba da ponudi činjenice i dokaze na osnovu kojih se može zaključiti da je diskriminacija vjerovatno izvršena. Ako u tome uspije, onda onaj za kog se tvrdi da je izvršio diskriminaciju treba da dokaže da načelo jednakosti nije povrijeđeno”, kazala je za TVCG Krsmanović. 

 

Iz Unije slobodnih sindikata ističu da poslodavci na suptilan način vrše diskriminaciju, pa se ona često i ne prepozna. U pitanju je, kažu, loša informisanost građana.

“Ukoliko se bilo ko osjeća da je izopšten na neki način ili da se sa njim nejednako postupa, a da osjeća da je to zbog bilo kakve vrste pripadnosti bilo da se radi o fizičkom izgledu ili psiholčoškoj strani, ili pripadnosti nekoj grupaciji, to je prije svega stvar ličnog osjećaja, zato se teško i dokazuje", kaže Ivana Mihajlović iz USSCG. 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније