Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

25. 02. 2017. 08:30 >> 08:11
4

ZABRINJAVAJUĆI PODACI

Svaka druga osoba umre od bolesti srca

U Crnoj Gori svaka druga osoba umire od bolesti srca i krvnih sudova, a svaka četvrta od kancera, pokazuje zvanični izvještaj Instituta za javno zdravlje.

 

U izvještaju se upozorava da su ovi podaci veoma zabrinjavajući “jer će značiti i ogromnu barijeru održivom razvoju humanog kapitala”.

Ljekar Ankica Ivanović, u izjavi za Portal Analitika, ističe da su stres i nezdravi stilovi života glavni okidači ovih vrsta bolesti.

U dokumentu se konstatuje da su hronične nezarazne bolesti u Crnoj Gori prepoznate kao ozbiljan javno-zdravstveni problem i prepreka održivom razvoju zemlje.

“U Crnoj Gori dominantno se umire i obolijeva od hroničnih nezaraznih bolesti: kardiovaskularnih bolesti, kancera, dijabetesa i respiratornih oboljenja. Prema podacima Instituta za javno zdravlje, u strukturi ukupnog umiranja stanovništva Crne Gore, udio hroničnih nezaraznih bolesti iznosi 80 odsto”, navodi se u Izvještaju usvojenom na Vladi.

Podaci Instituta za javno zdravlje, ukazuju da prijevremeni mortalitet, prije navršene 60. godine, kao posljedica hroničnih nezaraznih bolesti učestvuje sa 16 odsto u ukupnom mortalitetu od hroničnih nezaraznih bolesti.

“Gotovo svaka druga osoba umire od bolesti srca i krvnih sudova, a svaka četvrta od kancera”, upozorava se u Izvještaju.

Rano obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti i od kancera, predstavlja ogromni teret i za finansijsku održivost zdravstvenog sistema Crne Gore.

“Drugi, ali ne po važnosti problem da prijevremeni mortalitet od hroničnih nezaraznih bolesti, obolijevanje i povezani invaliditet predstavljaju ozbiljne generatore rasta zdravstvene potrošnje u zemlji", navodi se u Izvještaju.

Zdravstveni sistem Crne Gore se suočava sa hroničnim nedostatkom novca. Zbog toga je Fond za zdravstveno osiguranje nedavno predstavio Program sanacije finansija zdravstvenog sistema s ciljem da se nadomjesti hroničan nedostatak novca u ovoj oblasti.

Ova institucija je predložila da se novac od akciza na duvan i alkohol, dio premije od obaveznog auto osiguranja i boravišne takse, preusmjeri u zdravstveni sistem.

U slučaju da se usvoji predlog, u pitanju bi bila radikalna promjena finansiranja čitavog sistema, čiji je deficit na nivou od makar 15 miliona eura godišnje.

Sa ili bez deficita novca, u Crnoj Gori obolijevanje od hroničnih nezaraznih bolesti registruje se već u ranim godinama života, što rezultira dužim trajanjem oboljenja, većim invaliditetom i doprinosi porastu prijevremene smrtnosti.

"Hronične nezarazne bolesti doprinose absentizmu, lošijem učinku na radnom mjestu i gubitkom zaposlenih koji posjeduju znanja i iskustvo”, konstatuju eksperti koji su pisali izvještaj.

Situaciju dodatno usložnjava učestalo praktikovanje nezdravih stilova života poput pušenja, štetne upotreba alkohola, nedovoljna fizička aktivnost i neadekvatna ishrana.

Prema poslednjim podacima Instituta u Crnoj Gori je 31% populacije konzumiralo duvan, 32 odsto alkohol, dok je samo oko 13 odsto odraslog stanovništva upražnjavalo neku fizičku aktivnost. Radi se o četiri riziko faktora koja su zajednička za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti.

Promjena stila življenja predstavlja važnu pretpostavku za promjenu trenda obolijevanja i umiranja od hroničnih nezaraznih bolesti”, zaključuje se u Izvještaju.

Stručnjaci godinama, putem medija, skreću pažnju građanima da mogu da urade mnogo na prevenciji obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti ali i kancera.

Stres glavni okidač

Ne želeći da komentariše podatke Instituta za javno zdravlje, doktorica Ankica Ivanović kaže da je stres glavni okidač ovih vrsta bolesti.

“Pored stresa, tu su i nezdrava ishrana i nezdravi stilovi života. Da li se iko u Crnoj Gori zapitao da li naši građani imaju novca za zdravu organsku hranu i da tretiraju zdrave stilove života. To sve košta”, navela je Ivanović.

Stručnjaci predlažu da fizička aktivnost treba da bude prisutna u svim starosnim grupama, prilagođeno utreniranosti. Preporuka je da se vježba 30 minuta dnevno, makar tri dana u sedmici.U rizične kategorije za oblijevanje od opasnih vrsta ovih bolesti spadaju ljudi sa povišenom tjelesnom težinom, dijabetesom, povišenim krvnim pristiskom i "masnoćom" u krvi.

Preporuka Evropskog kardiološkog društva je da krvni pritisak bude ispod 140 sa 90, da vrijednost šećera u krvi bude ispod sedam, a ukupni holesterol manji od pet milimola po litru.

Za pacijente koji su preživjeli infarkt, strućnjaci potenciraju važnost nastavka rigorozne prevencije – odricanje od loših životnih navika, zdrava ishrana, kontrola dijabetesa, krvnog pritiska, fizička aktivnost prilagođena stanju i godinama.Zbog navedenih alarmantnih podataka, državni organi bi morali osmisliti relevantnu i savremenu strategiju za borbu protiv ovih vrsta bolesti.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније