Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: D.Ž.

15. 08. 2016. 23:55 >> 23:31

IZVJEŠTAJ OMBUDSMANA

Prostorije za zadržavanje neuslovne

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda upozorio je da nije ispoštovana većina preporuka datih u Godišnjem izvještaju Nacionalnog preventivnog mehanizma (NPM) za 2014. godinu u vezi prostorija za zadržavanje Uprave policije, što, kako ocjenjuje, predstavlja razlog za zabrinutost.

„Od ukupno 14 preporuka sa 43 mjere, ispunjene su tri preporuke, djelimično ispunjene pet preporuka sa šest mjera, dok su ostale neispunjene šest preporuka sa 34 mjere“, kaže se u Izvještaju nacionalnog preventivnog mehanizma (NPM) za 2015. godinu.

Tim NPM-a je prošle godine obavio 17 redovnih obilazaka prostorija za zadržavanje Uprave policije.

Obiđeni su centri bezbjednosti (CB) u Podgorici, Baru, Budvi, Bijelom Polju, Pljevljima, Herceg Novom i Beranama i odjeljenja bezbjednosti (OB) Danilovgrad, Kotor, Tivat, Ulcinj, Plav, Žabljak, Rožaje, Cetinje, Kolašin i Mojkovac.

„Po usvojenoj metodologiji obilasci su obavljeni u toku i poslije radnog vremena u neradne dane(u vrijeme praznika), bez najave“, kaže se u Izvještaju, u koji je uvid imala agencija Mina.

Zaštitnik konstatuje da veliki broj prostorija za zadržavanje ne ispunjava uslove u pogledu kvadrature i dimenzija koje su preporučene standardima Evropske komisije za sprečavanje mučenja (CPT).

Zaštitnik upozorava da je proteklo previše vremena da bi se nepostupanje po preporukama i dalje moglo pravdati nedostatkom materijalnih sredstava. 

„U međuvremenu je najavljeno i izvršeno više adaptacija u centrima i odjeljenjima bezbjednosti, koje nisu dale očekivane rezultate. Osim toga, prostorije za zadržavanje u CB Podgorici su 2010. godine u potpunosti upodobljene standardima, tako da se sada srijećemo s još jednim problemom više – nejednakim uslovima, odnosno tretmanom lica lišenim slobode u drugim CB i OB na teritoriji zemlje“, kaže se u Izvještaju.

Zaštitnik kao NPM preporučuje Ministarstvu unutrašnjih poslova - Upravi policije da svakom licu lišenom slobode uručuje ”informativni list” sa obavještenjem o pravima lica lišenih slobode.

„Obezbijediti grijanje u prostorijama za zadržavanje u CB Pljevlja i OB Žabljak, vještačko osvjetljenje u OB Kolašin i Žabljak, prirodnu svjetlost u OB Mojkovac i OB Kolašin (u jednoj prostoriji), u CB Berane i Bijelo Polje i OB Kolašin i Žabljak obezbijedi redovno održavanje higijene u sanitarnim čvorovima“, kaže se u dokumentu NPM.

Navodi se da je neophodno da se licima lišenim slobode redovno obezbjeđuju tri obroka na 24 časa provedena u prostorijama za zadržavanje, od kojih jedan „nešto jače od sendviča”, u skladu sa standardima CPT-a.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније