Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

11. 05. 2016. 13:40   >>  13:27 10

DEMOKRATE TRAŽE

Sv. Vasilije da bude zaštitnik Nikšića

Odbornici Demokratske Crne Gore Veselinka Peković i Milivoje Zarubica uputili su danas inicijativu nikšićkoj Skupštini opštine da se 12.maj Dan Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca obilježava kao Dan zaštitnika Nikšića.

 

Potpredsjednik Demokrata Crne Gore Momo Koprivica obrazložio je da je Dan Svetog Vasiija Ostroškog Čudotvorca praznik svih ljudi, svih građana Nikšića, bez obzira na nacionalnu, vjersku i političku pripadnost.

Koprivica je kazao da je riječ o „svetkovini sklada u našoj zajednici, ljubavi u jedinstvu i jedinstvu u ljubavi“ i istakao da inicijativa ima pravno utemeljenje u Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutu opštine Nikšić.

Prema njegovim riječima, promjena Statuta u potpunosti je saglasna sa ustavnim načelom odvojenosti crkve od države, na čemu „Demokrate insistiraju kao vrlo važnom programskom određenju“.

„Opštiniski odbor Demokrata Nikšić je multikonfesionalnog i multietničkog karaktera, i u njemu ima i onih koji se izjašnjavaju kao ateisti, ali jednoglasno podržava inicijativu odbornika u SO Nikšić o ustanovljavanju Dana zaštitnika grada Svetog Vasilija Ostroškog“, kazao je Koprivica na konferenciji za novinare u Nikšiću.

 On je objasnio da bi se Dan zaštitnika grada, ukoliko bude prihvaćena njihova inicijativa, uredio posebnim aktom i odlukom, a opština Nikšić bi taj praznik obilježavala uz potpuno poštovanje autonomije i državnih, i crkvenih institucija.

„Ne mora dolaziti do preklapanja u obilježavanju tog praznika, već bi svaka institucija shodno svojim obilježjima, to uradila. Država svojim civilnim obilježjima, jer smo građanska država, na primjer isticanjem državnih simbola, a religiozne na svoj način“, rekao je Koprivica.

 On je istakao da država i crkva nijesu rivali i svaka na svoj način može da obilježi taj praznik koga poštuju pripadnici svih vjera i nacija, i oni koji su vjernici i ateisti i istakao da će predstavnici Demokrata Nikšića učestvovati na sjutrašnjoj svečanoj litiji gradom.

 Peković je ukazala na pravni osnov za donošenje takve inicijative i precizirala da predložena formulacija dopune Statuta glasi: U Nikšiću se na svečan način obilježava 12.maj dan Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, zaštitnika grada“.

Odbornici Demokrata ističu da njihova inicijativa nije usmjerena na preraspodjelu glasova, već stvaranje povjerenja i sklada u zajednici.

 Demokrate su najavile da će inicirati i da se jedna od neimenovanih ulica u Podgorici nazove po katoličkom svetitelju Leopoldu Mandiću.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније