Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 04. 2016. 15:16 >> 15:05
1

MEDENICA OCJENJUJE

Kolašin postaje grad bez budućnosti

Kolašin, kao jedan od vodećih industrijskih centara na sjeveru Crne Gore, dugogodišnjom nebrigom, lošom privatizacijom, kao i sveukupnom socio-ekonomskom situacijom u zemlji, polako, ali sigurno, postaje grad bez perspektive i budućnosti, smatra član Inicijativnog odbora Demokrata, Bojan Medenica.

“Danas, nažalost, osovinu ekonomije ove nekada razvijene i industijalizovane opštine čine kafići i kladionice. Treba napomenuti da je nekada u Kolašinu postojala 'Veletrgovina' koja je bila jedna od gigantskih firmi u bivšoj Jugoslaviji. Da ne zaboravimo Fabriku Aluminijskih Užadi (FAK Kolašin), Titeks, Export-drvo i još niz nekada uspješnih kompanija. Lošom privatizacijom i nemarom državnih i lokalnih vlasti ove kompanije su opustošene, dok se većina radnika nalazi na birou rada i čeka neka bolja vremena. Postavlja se pitanje: da li će neko snositi odgovornost zbog propadanja ovih firmi kao i sveukupne katastrofalne ekonomske situacije u ovoj opštini”, upitao je Medenica.

Jedino nam, kaže, ostaje da posmatramo konstantno iseljavanje mladih i perspektivnih ljudi, koji u potrazi za nekim boljim životom napuštaju Kolašin.

“Vlast koja se nalazi na čelu ove države već dugi niz godina dovela je ovaj grad, koji je nekada disao punim plućima, na svoje posljednje izdisaje. Isfrustrirana rezultatima na prethodnim lokalnim izborima, državna vlast kao da se sada sveti Kolašinu i njegovim građanima, kukavički okrenuvši leđa gradu koji ni na jedan način to nije zaslužio. Smatram da Kolašinu treba posvetiti mnogo veću pažnju i na pravilan način valorizovati izuzetno bogate prirodne resurse koje ova opština posjeduje. Ogroman potencijal se nalazi u poljoprivredi jer se Kolašin, kao i sama Crna Gora, nalazi u evropskom vrhu po obradivim površinama u odnosu na broj stanovnika”, navodi Medenica u saopštenju.

Nije, kaže, potrebno posebno pominjati potencijal koji Kolašin ima za razvoj zimskog i ljetnjeg turizma.

“Uz to, poseban zamajac razvoju ove opštine mogu biti povoljne kreditne linije za privredu i turizam, koje bi na pravi način trebalo plasirati i koje bi podstakle rast realnog sektora, te samim tim smanjilo nezaposlenost mladih i teže zapošljivih grupa i spriječilo dalje iseljavanje. Ostaje nam da vidimo da li će u predstojećem periodu, nadam se neka nova vlast na državnom nivou, imati više sluha za problem građana Kolašina”, zaključuje Medenica.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније