Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

[ M.L.B. ]

17. 10. 2023. 15:20 >> 15:20

AMBASADOR S. MAKEDONIJE

Kultura kao most saradnje

Ambasador Republike Sjeverne Makedonije Zećir Ramčilović posjetio je danas Javnu ustanovu Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore (CEKUM).

Interesujući se za programske aktvinosti ustanove, nagovijestio je mogućnost saradnje sa srodnim institucijama u Sjevernoj Makedonije, ističući da je kultura pouzdan most saradnje i povezivanja, čime se doprinosi boljem upoznavanju i zbližavanju ljudi na našim prostorima.

Kako se navodi u saopštenju CEKUM-a posebno se interesovao za mogućnosti Centra da u programske aktivnosti uključi društva Makedonaca koja djeluju u Crnoj Gori. Dogovorena je dalja saradnja u vezi sa tim.

Predstavnici Centra Salko Luboder, Tatjana Bulatović i Izedina Adžović Škrijelj upoznali su ambasadora Ramčilovića sa programskim ciljevima i zadacima ustanove, realizovanim programima i aktuelnim programskim segmentima.

„Ocijenili su da je Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore dao značajan doprinos u očuvanju i unapređenju kulture manjinskih naroda i afirmaciji multikuralnih vrijednosti crnogorskog društva. Naglašena je činjenica da je zbog posebnog programskog profila Centar jedina ustanova ovakve vrste u regionu“, navodi se u saopštenju.

Društvena okolnost da je Republika Sjeverna Makedonija kao i Crna Gora multukulturalno društvo, upućuje na prepoznavanje određenih kulturnih i tradicijskih sličnosnosti građana dvije države, što dodatno otvara prostor i potrebu institucionalne saradnje, razmjene iskustava i zajedničkog djelovanja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније