Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

[ Objavila: M.M.Lj. ]

24. 05. 2020. 13:11   >>  13:17 10

ASOCIJACIJA DIJASPORE

Na raspolaganju iseljenicima 24 sata

Asocijacija dijaspore bila je na raspolaganju 24 sata dnevno svim iseljenicima, ali i građanima Crne Gore, koji su se u vrijeme pandemije virusa korona našli van granica Crne Gore, kazala je predsjednica Asocijacije Vera Kirović. Ona je naglasila da se za vrijeme pandemije u državu besplatnim letom vratilo više od 16.000 građana, čime se ne mogu pohvaliti ni razvijenije ekonomije.

Posebno je istakla profesionalnu  saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i Generalnim direktoratom za konzularne poslove i dijasporu i svim crnogorskim Diplomatsko konzularnim predstavništvima u zemljama prijema naše dijaspore.

“Moram naglasiti da se organizovanim povratkom građana nacionalnim avioprevoznikom, koji je bio besplatan ne mogu pohvaliti ni Vlade mnogo razvijenijih ekonomija. Na taj način u Crnu Goru vratilo se više od 16.000 građana”, dodala je Kirović.

Kirović podsjeća da crnogorska dijaspora je samo teritorijalno odvojena od matične države.

„Ne prvi put su se samoorganizovali i od samog početka pandemije u Crnoj Gori su počele da pristižu njihove donacije, ne samo finansijska sredstva, nego i materijalna pomoć u vidu medicinske opreme, maski , rukavica, raspiratora itd. Sve koji su nas kontaktirali tim povodom smo upućivali na NKT i da uplate vrše na otvoreni žiro račun”, dodaje ona.

Na sajtu Uprave za dijasporu postoji evidencija udruženja koja su donirala.

“Ali mislim da ta evidencija nije potpuna jer puno iseljenika  je vršilo uplatu direktno na otvoreni  žiro-račun, sa iskazanom zeljom da ostanu anonimni“, naglašava Kirović.

Ona je kazala da je iz zahvalnosti prema svim humanim ljudima iz crnogorske dijaspore pokrenut projekat "Srce crnogorsko kuca po svim kontinentima".

„Odavno se bavim i humanitarnim radom, pa sam na početku tih aktivnosti čula jednu staru izreku, koju sam zapamtila i primjenjivala u radu, a ona glasi “Sevap  je ono dobročinstvo koje uradiš , a ostaneš nepoznat” . Kad se svakog dana susrećete sa ljudima iskrenim patriotama Crne Gore , koji u svakoj prilici žele da daju dio sebe svojoj maticnoj drzavi, kad su prvi i u materijalnim davanjima , kad to rade iz srca i ne žele  od Crne Gore nikakvu zahvalnost za to, ljudski je bilo svima njima se na poseban način zahvaliti “, ističe predsjednica Asocijecije dijaspore Crne Gore.

U "Srcu crnogorskom" objavljeno je 58 fotografija iz 22 države prijema crnogorske dijaspore.

"Iz poštovanja prema tim državama tuđim, a opet njihovim, u kojima su stekli pravo na drugi jezik, kulturu, običaje, Asocijacija dijaspore je s velikim pijetetom u obradi tih fotografija istakla njihove zastave uz simboliku i podsjećanje da je crnogorski narod uvijek volio svoje, a poštovao tuđe “, poručuje Kirović.

Kirović navodi da je cilj projekta “Srce crnogorsko”, da crnogorska javnost sazna da iza naših granica u 22 države po svim kontinentima postoji crnogorska dijaspora koja promoviše Crnu Goru, koja daje bezrezervnu podršku Vladi Crne Gore da sačuva mir, suverenitet i teritorijalni integritet države uz poštovanje i primjenu vladavine prava  i zakona izglasanih u Skupštini.

“Ne govorim samo o 58 crnogorskih patriota koji su na ovim fotografijama , jer je nemoguće i tehnički kroz fotografije obraditi sve one čije srce kuca za Crnu Goru, a koji nijesu dozvolili da ih zarad sitnih interesa svrstavaju u podobne ili nepodobne retrogradnim politikama sa ovih prostora I komšijskih pretenzija, koji iz nekih razloga nijesu u “prvim redovima” povlašćenih , odabranih I ispromovisanih u Crnoj Gori, iako njihove zasluge za promociju  Crne Gore nijesu ništa manje od ovih navedenih”, kaže Kirović.

“Želja nam je bila da upravo “Srce crnogorsko”  svima nama i u Crnoj Gori i u crnogorskoj dijaspori bude putokaz za dalje da možemo živjeti bez podjela nametnutih ili samoizabranih”, navela je ona.

Podsjetila je da je Asocijacija dijaspore radi i na promociji investicionih potencijala nađše zemlje. Taji je potpisnik sporazuma o saradnji sa Asocijacijom turskih biznismena i investitora u Crnoj Gori.

“Pandemija nas je omela da potpišemo Sporazum o saradnji sa privrednom Komorom Egejske regije iz Turske. U Turskoj naše članice su tri udruženja koja imaju  preko 2.500 članova ,vrlo uglednih privrednika u toj državi iI to je potencijal privredne saradnje dvije države. Sa njima   smo u svakodnevnoj komunikaciji i sa kojima ćemo nastaviti saradnju , čim to uslovi dozvole”, ističe Kirović.

Podsjetila je I da Asocijacija organizuje muzičku manifestaciju “Pjevamo ti Crna Goro“ , u kojoj je do sada bilo po 70 učesnika, pjevača i književnika iz dijaspore i najpoznatijih interpretatora crnogorske narodne muzike.

“Ovogodišnja manifestacija je trebalo  je da se održi 3. jula na Cetinju , ali je termin održavanja odgođen zbog pandemije”, dodala je ona.

Druga manifestacija je „Crnogorsko veče u dijaspori“ posvećeno istaknutim iseljenicima koji su dali nemjerljiv doprinos na promociji Crne Gore i njene saradnje sa njihovim zemljama prijema.

“Ove godine je bilo planirano Crnogorsko veče u Istanbulu , koje je  takođe odgođeno zbog pandemije”, navela je ona.

Dodala je da je potpisano i pet projekata iz kojih će određeni gradovi u Crnoj Gori dobiti donacije iz Evropskih fondova.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније