Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Dijaspora

[ Mina ]

27. 12. 2020. 14:05   >>  14:42 8

DIJASPORA

Vlada da ne produbljuje podjele

Asocijacija dijaspore Crne Gore (ADCG) zatražila je da crnogorska Vlada svojim djelovanjem ne produbljuje, kako se navodi, ionako stvoren jaz podjela vjerske netolerancije i nacionalne mržnje.

“Današnja društvena, politička, socijalna i kulturna Crna Gora nije ona koju su željeli naši preci. Nije ona za koju se svi mi iz dubine duše zalažemo, bez obzira gdje nas je život odveo”, kaže se u pismu Vladi.

Iz Asocijacije dijaspore navode da nikome u viševjekovnoj istoriji Crne Gore nije uspjelo da potčini i asimiluje Crnogorce u svojoj državi, “pa neće ni vama, pod uslovom da su vam to namjere”.

“A iz svih vaših dosadašnjih postupaka se stiče takav utisak. Biti najviši izvršni organ države a ne priznavati njenu suverenost i ne priznavati je kao državu crnogorskog naroda i doživljavati je kao “drugu srpsku državu” je logička nemogućnost”, kaže se u reagovanju Asocijacije.

Kako se navodi, biti “vlast” u građanskoj državi a cijelo svoje djelovanje graditi na vjerskoj pripadnosti Srpskoj pravoslavnoj crkvi i zastupati krajnji konzervatizam i svetosavski nacional šovinizam je takođe logička nemogućnost.

“Ovih logičkih nemogućnosti je mnogo i previše, koji imaju za cilj da zaboravimo ko smo i šta smo i da postanemo ono što nijesmo i nikako ne možemo biti”, kaže se u pismu crnogorskoj vladi.

Aocijacija dijaspore apeluje da Vlada siđe sa “nebeskih –apostolskih visina“ i prizemlji se među interese Crne Gore i crnogorskih građana. ”Kao što ste svojom očito iznuđenom odlukom natjerali nacionalnu avio kompaniju da svoje letilice prizemlji”.

“Ne želimo biti zlonamjerni pa iz svog ugla postaviti pitanje - da li je i ovo još jedan način da se Crnogorskoj dijaspori oteža dolazak i komunikacija sa Crnom Gorom”, kaže se u pismu crnogorskoj Vladi.

Kako se navodi, na pokušaj dominacije nad crnogorskim narodom, njegovom nacijom, vjerom, ideologijom, kulturom, ekonomijom, teritorijom, logična reakcija je otpor i poziv na mirne proteste, koji ne pripadaju ni osvajačkom ni rušilačkom već samoopstajućem nagonu.

“Podržavamo i podržavaćemo svaku aktivnost crnogorskih građana koja ima za cilj očuvanje ustavopravnih sloboda, poštovanje identitetskih pripadnosti i različitosti, jačanje zajedništva naroda iz Crne Gore sa ciljem očuvanja suvereniteteta i teritorijalnog integriteta naše matične države", kazali su iz Asocijacije dijaspore.

Oni su poručili Vladi da se okrene nacionalnim interesima Crne Gore i crnogorskih građana , jer bitnije je, kako se navodi, imati podršku svog naroda , nego svih država svijeta.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније