Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Dženana Kuč [ TVCG ]

06. 09. 2024. 07:06 >> 07:06
Čitaj mi:

SUŠA ODNOSI POSLJEDNJI DAMAR ŽIVOTA

Ibar presušio, ribolovci spašavaju ribu koliko mogu

Duž više od kilometar i po rječnog toka Ibra potresne scene. Suša odnosi i posljednji damar života iz ove planinske rijeke koja napaja stanovnike Rožaja.

Lokalni ribolovci spašavaju ribe koje iz časa u čas gube bitku sa vremenom. Prenose ih na rijetka mjesta duž toka na kojima se zadržala voda.

Suad Sutović iz sportsko – ribolovnog kluba “Ibar” Rožaje misli da će ribu spašavati narednih desetak dana jer, kako najavljuju, i dalje će biti sunčano.

"Neće biti padavina, što znači da moramo biti maksimalno aktivni i dolaziti svaki dan da pokušamo da spasimo ovo što je malo života ostalo u njoj", rekao je on. 

Akciji se priključila i opština Rožaje. Vatrogasci dopremaju vodu sa izvorišta i pune virove kako bi produžili život riječnim životinjama.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede započelo je nadzor nad sanacionim ribolovom.

Katarina Burzanović, direktorica Direktorata za ribarstvo tvrdi da među spašenim ribama nije bilo salmonidnih vrsta.

"Spašena je jedna količina ribe, u pitanju su ciprinidne vrste kao i slatkovodni rakovi. Oni su prebačeni u virove", rekla je ona. 

Ovako nizak vodostaj Ibra mještani ne pamte decenijama. Spašavanje ribe otežava i nepristupačnost terena.

"Najavljena meteorološka situacija dodatno komplikuje situaciju zbog toga što će se suša prolongirati, tako da je za očekivati da će i ti virovi presušiti. U tom slučaju moglo bi doći i do značajnijeg uginuća ribe. Takođe, situaciju dodatno komplikuje i sama pozicija terena. Radi se nepristupačnom terenu sa strmim okomitim obalama, gdje se prosto ne može prići automobilom koji je neophodan da bi se veća količina ribe prebacila", pojasnila je Burzanović. 

Struka upozorava da glavni uzrok nastalog ekološkog problema leži u ljudskom nemaru prema rijeci.

Prema riječima Marinka Radevića, magistra geografskih nauka, u koritu rijeka Ibar se nalaze ostaci šporeta, frižidera i školjki od automobila.

"Osim toga, na potezu od Baća do granice prema Srbiji, vršena je rekonstrukcija puta, gdje je dolazilo i do miniranja okolnog dijela pored klisure Ibra. To je dovelo takođe do pucanja zemljišta. A da bi se izbjegle još dramatičnije scene, neophodno je djelovanje kompletne zajednice na čelu sa institucijama", naveo je on. 

Da bi se izbjegle još dramatičnije scene, neophodno je djelovanje kompletne zajednice na čelu sa institucijama

Stoga, Sutović apeluje na sve građane Rožaja da smanje koliko je moguće potrošnju vode.

"Koliko toliko ta voda koju oni ne potroše ipak će doći do ovih riba i rakova i do drugih životinja koje žive u ovoj rijeci", zaključio je on. 

Iz Resornog ministarstva pozivaju sve lokalne ribolovne klubove da udruže snage, kako bi se sačuvao ribnji fond Ibra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније