Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ Portal RTCG ]

19. 07. 2024. 07:03 >> 07:03

OBAVLJENI PROBNI LETOVI

Beranski Aeroklub stupa na sportsku scenu, vratiće se stara slava

Aeroklub Berane obavio je proteklih dana probne letove sa servisiranom jedrilicom marke Blanik L13 a.

Nekada najpoznatiji klub zaljubljenika u letnjenje na prostorima bivše SFRJ spreman je da stupi na sportsku scenu u punom kapacitetu.

To je Portalu RTCG kazao sekretar kluba Mladen Došljak, koji nam je ustupio fotografije i video zapise sa probnih letova.

“Jedrilica o kojoj je riječ je nabavljena odavno, još iz vremena dok su se ovdje obučavali piloti iz čuvene mostarske avio gimnazije. Ali, ona je tako dobro sačuvana da je to prosto nevjerovatno”, kaže Došljak.

On ističe da je serviser u Srbiji bio potpuno iznenađen, i kazao da im odavno nije dolazila jedrilica u tako dobrom stanju.

“Očigledno da su ljudi koji su vodili ovaj klub ranije sa puno ljubavi to činili i das u znali da čuvaju vrijednu opremu”, kaže Došljak.

Prema njegovim riječima, za podizanje jedrilice korišteno je takozvano vitlo, koje je takođe u potpunosti servisirano.

“Probni letovi su dva dana trajali i prošli su više nego dobro. TU nam je maksimalno izašla u susret Turistička organizacija Berane i direktor Ivan Radević, koji su u tome što mi radimo prepoznali svojevrstan turistički resurs. Pomogli su nam i materijalno i u svakom drugom pogledu da  organizujemo probne letove”, ističe Došljak.

On kaže da sada već mogu da se planiraju dalje aktivnosti, samo da je iz Opštine potrebno dobiti dozvolu za poletno korišćenje staze.

“Opština je, naime, korisnik, a država vlasnik aerodrome u ovom trenutku, kako stoje stvari. Kada dobijemo tu dozvolu, aerodrome u Beranama počećemo da koristimo u svrhe čemu treba da služi, makar i sportski. I to je bolje nego da stoji neupotrijebljen”, rekao je sekretar Aerokluba Berane.

Prema njegovim riječima jedriličarstvo je prvi korak u letjenju, i tek kada se ono savlada, onda pilot može da pređe na motorni avion.

"Mi imamo jednu cesnu u dobrom stanju, tako da polako prqavimo sve uslove i pretpostavke da obnovimo čuvenu beransku avio školu. Imamo ozbiljne planove, ali o tom potom, ne bih želio da sada nešto obećam, pa da ispadne da nismo uradili. Kada dođe vrijeme, pričaćemo i o tome”, kaže Došljak.

On je podsjetio da se u ruiniranim hangarima, koji nažalost ne pripadaju klubu već Opštini ili državi, između ostalog, nalaze još dva aviona „utva 75”.

“Ovi avioni su veoma dobro očuvani, ali da bi ih registrovali potrebno je malo više novca. Sačuvane su još neke straije jedrilice. Bitno je da smo mi uspjeli da to sve obezbijedimo da ostane u Beranama, da ne bude odnešeno”, kaže Mladen.

Kada se radi o vitlu za podizanje jedrilica, Došljak je objasnio das u na teritoriji SFRJ postojala samo četiri takva i tog kvaliteta, i da su ostala tri u Kragujevcu, Sjevernoj Makedoniji i u Hrvatskoj.

Ovom mladu čovjeku, kome ljubav prema letjenju predstavlja dio porodične tradicije, žao je što im je oduzeta zgrada nekadašnjeg doma, gdje su decenijama odsjedali vojni piloti koji su dolazili u Berane na obuku.

Aeroklub Berana prvobitno je osnovan osnovan daleke 1954. godine, mnogo prije nego je napravljena betonska pista, i služio je u svrhe obuke pilota nekadašnje vojske SFRJ.

U tadašnjoj Jugoslaviji postojala su dva takva centra za obuku pilota čuvene srednje vazduhoplovne škole iz Mostara, jedan u Puli i drugi u Beranama.

Aero klub Berane je preuzeo osnovnu obuku pilota JNA iz Mostara. Nekadašnji stariji članovi kluba objašnjavaju da je od novca koji je na taj način zarađivan, beranski avio klub obavljao i obuku pilota amatera, ili sportskih pilota.

Piloti koji su se školavali u Beranama kasnije su, između ostalog, nalazili zaposlenje u poljoprivrednoj avijaciji SFRJ, a neki su postali tako dobri piloti da su radili za poznate svjetske avio kompanije. 

Sve je to tako bilo do početka ratova na prostoru SFRJ. Tada su, polovinom devedesetih godina, zamrle dinamičnije aktivnosti sportskog aero kluba. Prestale su obuke, a time i presahao glavni izvor prihoda od kojih se klub izdržavao. 

Profesionalne pilote, kao i pilote amatere, vrijeme je odnijelo na različite krajeve. U Beranama ih je ostalo svega nekoliko. To je bilo vrijeme kada se i vojska povukla sa beranskog aerodroma.Prije toga, 1974. godine napravljena je moderna betonska pista širine skoro pedeset metara. 

Sekretar preregistrovanog Aerokluba Berane objašnjavaju da Berane, zbog takozvane ruže vjetrova, predstavlja izvanredno klimatsko područje za jedriličarstvo koje se može ponovo uspostaviti uz malo novca.

Ovim zaljubljenicima u letjenje, volje očigledno ne fali. A iz Turističke organizacije Berane obećavaju da će nastaviti da ih maskimalno podržavaju.                                                                                       

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније