Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

A.J.

16. 04. 2024. 10:19 >> 10:19

Predsjednik UO "Matica Boke podružnica Tivat"

U Tivtu sjutra okrugli sto; Starčević: Takva dešavanja se ne organizuju bez NVO sektora

U Tivtu će sjutra u 10 sati biti organizovan okrugli sto pod nazivom „Decentralizacija u Crnoj Gori - gdje smo, a gdje treba da budemo?“. Predsjednik UO "Matica Boke podružnica Tivat" Ivan Starčević poručuje da se takva dešavanja ne organizuju bez NVO sektora koji je, kako navodi, glas slobodnih građana.

Starčević je nadležne upitao "gdje ste bili do sada". 

"Odakle ih isčeprkaste bajni naši promoteri evropskih ideja i direktiva. Očigledno je da ste krenuli u novo izmišljanje tople vode, a populističku promociju u kojoj ste kao dekor postavili visoke dužnosnike zapadnog svijeta, i "visoko produktivne predstavnike" Zajednice opština, koja nikad ništa nije uradila, a i ako je nešto započela nije dovela do kraja, samo govori o vašoj ozbiljnosti i posvećenosti sjajnoj ideji dostizanja visokog stepena ekonomske i kulturne autonomije Boke, u granicama države Crne Gore", kazao je između ostalog, Starčević. 

On, između ostalog, navodi i da plansku dokumentaciju kroji Podgorica, "po njihovoj mjeri i mjeri njihovih podanika i nalogodavaca, korupcionaški".

"Loš i neprecizan Zakon o lokalnoj samoupravi se decenijama ne dotiče ali ste Zakon o državnim službenicima i namještenicima odmah promjenili, čim se promjenila vlast, tako da su sad oštriji kriterijumi za zapošljavanje u Opštinama nego u Ministarstvima i Direktoratima, bilo bi smješno da nije žalosno. Ustvari izmjenili ste Zakon o finansiranju lokalne samouprave i smanjili prihode primorskim opštinama, valjda da ne bude gladnih i nemirnih, tako funkcioniše centralna vlast crnogorska. Regija Boka, pa to je noćna mora za Vas koji imate centrale u Podgorici. I sve bi to bilo u redu da ovo nije pokrenuto od strane jedne centralističke partije koja se do sada, samo deklarativno, u vrlo malom broju izjava koje se tiču decentralizacije i regionalizacije, uopšte izjašnjavala o ovome pitanju", istakao je on. 

Koliko je sve ovo neozbiljno, prema riječima Starčevića, najbolje govori organizacija iste, gdje se ne zna da li će  biti i ko su panelisti, tačan naziv tema, tajming i sve što podrazumjeva jedna ozbiljna organizacija, ili nije barem javno obznanjeno.

"Ovako sve liči na neozbiljnu priču u najavi, koja bi mogla da ozbiljno naruši rejting grada i opštine Tivat, u kojoj NVO sektor dobro radi svoj posao, a posebno kad je u pitanju promocija decentralizacije i regionalizacije kao Statutarne odredbe i deklarisanog cilja Matice Boke, a i kao perjanice u promociji idealnog mjesta, centrale, za održavanje raznih skupova, tribina, okruglih stolova,... a ujedno sa tom neozbiljnošću i promovisanjem tuđih ideja kao svojih, ozbiljno naruši i rejting svih stanovnika opštine Tivat a sa time i da jednu mnogo dobru ideju prekrije prašnjavom ponjavom neozbiljnosti. Gospodo organizatori, ovakva dešavanja se ne organizuju bez NVO sektora, pitajte uvaženu gospodu sa Zapada, čisto radi potvrde, jer mi smo glas slobodnih građana", zaključio je on. 

Iz Opštine Tivat su kazali da su zbog važnosti teme, prisustvo najavili i brojni ambasadori u Crnoj Gori, kao i njihovi predstavnici.

"U susret izradi novog Zakona o lokalnoj samoupravi, ovaj događaj ima za cilj okupljanje predstavnika lokalne samouprave kako bi se identifikovali izazovi sa kojima se suočava lokalna zajednica, te da kroz prezentovanje iskustava sa lokalnog i centralnog nivoa iz zemlje i regiona dodatno imenuje važne segmente rada lokalne samouprave. Okrugli sto će omogućiti diskusije o trenutnom stanju decentralizacije u našoj zemlji kao i o pespektivama za dalji razvoj ovog procesa kroz iznošenje stavova i konstruktivnih sugestija", istakli su iz Opštine Tivat.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније