Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Туфик Софтић

15. 11. 2023. 07:18 >> 07:18

BERANE

Nastavlja se skok cijena zemljišta na planini Jelovici

Cijene zemljišta na planini Jelovici kod Berana, kuda prolazi novi put prema Kolašinu, nastavile su da rastu, tako da je u odnosu na samo prije tri mjeseca cijena ara skočila za dvadeset odsto i sada dostiže i 12 hiljada. To su Portalu RTCG potvrdili neki od vlasnika i onih koji već na ovoj planini imaju ugostiteljske objekte.

„Cijena ara trenutno se kreće od najniže šest hiljada do 12 hiljada eura. Dobar dio zemljišta je već prodat, a većinu do sada prodatog zemljišta kupili su građani Podgorice koji bi ovdje gradili ili već grade vikendice“ – kazao je jedan od ugostitelja.

On je objasnio da se skok cijene zemljišta dešava od kada se najavljuje završetak puta i puštanje u funkciju tunela „Klisura“, koji je od Jelovice udaljen manje od tri kilometra.

„Onda imate još 2,8 kilometara dug tunel, iz kojeg izlazite na skijalište Jezerine. Pošto je sa te tamo strane tunela, na teritoriji opštine Kolašin, odavno sve rasprodato, Podgoričani su počeli da kupuju zemljište na Jelovici, čija se valorizacija tek sada očekuje“ – kazao je taj sagovornik.

Istovremeno sa skokom cijena, ove jeseni je, kako smo mogli saznati, počela intenzivnije i gradnja vikednica, ali je državna Urbanističko građevinska inspekcija nedavno stopirala gradnju jednom broju vlasnika koji nisu imali kompletnu dokumentaciju, odnosno nisu do kraja završili proces dobijanja dozvola za gradnju.

Portal RTCG krajem ljeta je pisao o tome da su cijene zemljište na planini Jelovici počele vrtoglavo da rastu početkom ove godine.U prošloj godini cijena ara se kretala oko hiljadu eura, a samo nekoliko godina ranije, jedan ar mogao se kupiti i za tek trista do četiristo eura. Tako su bivši ruski vlasnici pred sam kraj 2019. godine, crnogorskoj kompaniji „Osmanagić“ prodali i hotel „Jelovica“ i više od četiri hektara zemljišta oko tog hotela za svega 158 hiljada eura. Trenutno po najnižoj cijeni od šest hiljada, cijena samo zemljišta sada košta 2,4 miliona, a po najvećoj cijeni od 12 hiljada, zemljište bez objekta hotela vrijedi blizu pet miliona, odnosno preciznije 4,8 miliona.

Jelovica je planina koja je dio masiva Bjelasice. Sa druge strane, prema Kolašinu, već su nikli veliki skijaški kapaciteti. U planu je da se sa vrha Bjelasice žičara i gondola spuste i do Jelovice, i da se ova planina učini dijelom velikog skijaškog kompleksa, sa većim brojem skijaških staza i uspinjača.

Sagovornici Portala RTCG koje smo tokom praznika zatekli na Jelovici očekuju da će cijene i dalje da rastu kada počne bolja valorizacija ove planine. Naime, osim starog hotela koji je kupila kompanija „Osmanagić“ i koji nije u funkciji, na Jelovici trenutno ima samo još jedan ranije izgrađeni hotel, u kojem su smješteni radnici preduzeća „Euroasfalt“ koji rade na dionici puta prema Kolašinu od ulaza u planinu Jelovicu zaključno sa izgradnjom tunela, koji je u svemu i najozbiljniji posao.

Dionicu puta od Berana do mjesnog centra Lubnice, odnosno do ulaza u Jelovicu, ranije je izgradila kompanija „Bemaks“. Ta dionica započeta je 2013. godine, i država je finansirala izgradnju, dok je „Bemaks“, odnosno firma „Hidroenergija Montenegro“ čiji je „Bemaks“ bio u tom trenutku većinski vlasnik, za svoje potrebe kroz trup puta na pojedinim djelovima ugrađivla cijevi za male hidroelektrane.Tih malih hidroelktrana, ako se računa i ona koja je najprije izgrađena visočije, na malenoj rijeci Jezerštici, koja se uliva u rijeku Jelovicu i dalje u Bistricu, izgrađeno je ukupno šest.

Vlada na čijem čelu je bio Dritan Abazović kao kranji rok za završetak puta preko Jelovice, koji bi Berane i Kolašin približio na svega nešto više od trideset kilometara, dala je novembar. Mada su radovi, kako se može saznati pri kraju, juče niko od radnika „Euroasfalta“ koje smo zatekli na Jelovici, nije mogao znati da kaže kada će put biti zvanično biti završen i otvoren za saobraćaj.

Ovaj posao je dogovoren i sklopljen sa „Euroasfaltom“ prije sedam godina i tada je cijena trebalo da bude 37 hiljada eura, dok će zbog neplaniranih radova i mnogih manjkavosti u ugovoru, ovaj posao državu Crnu Goru koštati skoro duplo skuplje.Bivša Vlada je zaprijetila da bi zbog daljeg eventualnog prolongiranja otvaranja puta, nakon novembra, neko morao da snosi posljedice. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније