Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ Vanja Rakonjac, TVCG ]

22. 10. 2023. 07:15 >> 07:15
1

INOVACIJE TALA KOŽARA

Petnjičanin sa svojim izumima štedi struju

Inovacije su decenijama hobi Petnjičanina Tala Kožara. Za njih sada ima i više vremena jer kao slovenački penzioner u rodnom mjestu radi na novim izumima. Neki od njih primjenjuju se u petnjičkim krajevima u kojima su ljudima posebno zanimljivi uređaji za proizvodnju struje.

U nesvakidašnjoj radionici neobični uređaji. Jedan je u stanju da zvukom rastjera štetočine, a drugi grabljivice.

"Ima tako neku posebnu frekvenciju i onda otjera ptice. Mnoge sam ljude spasio, počnu da komadaju fasadu“, kaže Tale. 

A svoj budžet Tale Kožar spasio je od potrošnje struje. Uštedu je donio patent uz pomoć kojeg i bez elektrike sve u domu funkcioniše.

"Sunčeva svjetlost puni preko ovih punjača, pokazuju stanje. Te lampice pokazuju stanje akumulatora. Tokom noći ne proizvode struju, za to su rezervni akumulatori. I tokom noći ako nemaš mrežu imam rasvjetu, telefon da napunim", dodao je on. 

Neobičan Talev izum donosi čistu energiju.

"Tri i po kilovata trenutno. Kad je Sunce, ima dosta. Mislim za one osnovne stvari. Na tu struju gledam da uvijek na cirkular isječem drva i to je besplatna energija – da isječeš drva, da usisaš kuću, da opereš, tako da se ona meni poslije prve tri godine isplatila", kazao je Tale. 

Isti princip Kožari primjenjuju i u svom domu u Sloveniji. U ovom petnjičkom su tokom ljeta, a struja se razmjenjuje.

"Pošto sam najavio Elektrodistribuciji da se povežem sa mrežom kada sam odsutan ovdje to ide u mrežu. Posuđuje se struja – ja njima, oni meni", dodao je on. 

U Talevu radionicu svraćaju znatiželjni Petnjičani. Znaju za njegove neobične izume, pa i za generator za proizvodnju gasa iz vode za koji je dobio sertifikat u Ljubljani.

"Ja ga imam u autu. Osam litara mi auto trošio, smanjio sam na četiri litra. Ja sam to prvo radio zbog potrošnje ali kada sam povezao auto na tehnički rekli su mi: Tvoje auto nema ispusnih gasova", kazao je on. 

Petnjički izumitelj ne staje sa pronalascima, a novi je demonstriran pred našom kamerom - sobno biciklo sa generatorom male snage koji puni akumulator i daje energiju.

Ideja ima još, pa će kod Tala biti i novih neobičnih uređaja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније