Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

М.В. [ ntv.com.tr ]

28. 09. 2023. 06:27 >> 15:16

SUĐENjE U TURSKOJ

Bojanić ostaje iza rešetaka, u sudu prikazane fotografije torture

Sud u Istanbulu odlučio je da se osumnjičenom istaknutom članu "kavačkog klana" Željku Bojaniću produži pritvor i da mu se ne omogući da se brani sa slobode povodom optužbi za kidnapovanje, mučenje i ubistvo Rista Mijanovića, javila je turska NTV. U Istanbulu je nastavljeno suđenje Bojaniću, Radoju Živkoviću, Milanu Vujotiću i Hakanu Kaptanu, a odlučeno je da se opet pretraži Bojanićeva vila u kojoj je Mijanović, prema optužnici, mučen.

NTV je objavio neke fotografije torture, a prenosi i da se četvorica optuženih terete da su Rista Mijanovića, važnog člana zločinačke organizacije "škaljari" u Crnoj Gori, kidnapovali kao pripadnici kriminalne organizacije "kavači" nakon što su ga pozvali u restoran, a zatim mučili do smrti u vili u Sarijeru.

Drugo ročište u vezi sa zločinom održano je u 40. Višem krivičnom sudu u Istanbulu.

Radoje Živković, koji se nalazi u pritvoru zbog drugog krivičnog djela, povezan je sa sudom preko Audio i video informacionog sistema (SEGBIS). Raspravi su prisustvovali i pritvoreni optuženi Željko Bojanić, te Hakan Kaptan i Milan Vujotić, koji je u pritvoru zbog drugog krivičnog djela.

Navodi se da je Ersan Šen, advokat okrivljenog Željka Bojanića, podnio zahtjev da se izvrši pregled vile u kojoj se navodno dogodio zločin. Na ročištu su saslušana dva svjedoka u vezi sa renoviranjem i uređenjem u vili.

Okrivljenom Željku Bojaniću sud je odlučio da produži pritvor zbog "prisustva konkretnih dokaza koji ukazuju na sumnju u krivično djelo".

Sud je odlučio da dopisom Upravi za informacione tehnologije i komunikacije (BTK) zatraži da se pošalju svi podaci sa dva telefona koja je navodno koristio ubijeni Risto Mijanović od 9. maja 2020. godine. To se odnosi i na pozivane brojeve, poruke i evidenciju baze.

Sud je i pregledao slike Rista Mijanovića, za koga su prvo srpske vlasti objavile da je stradao. Pregledane su fotografije nađene na USB oduzetom od Radoja Živkovića. Viđene su i slike Riste Mijanovića pri izlasku iz njegovog prebivališta 9. novembra 2020. godine i slike njegovog ulaska u zemlju preko aerodroma, kako bi sud utvrdio da li se radi o istom licu. Odlučeno je da se napiše dopis Institutu za sudsku medicinu da se utvrdi da li je to tačno ili ne.

Takođe je sud odlučio da 6. novembra sprovede pretraživanje vile koja se pominje u optužnici. Ročište je potom odloženo, piše NTV. 

Optuženi su, prema optužnici, bili članovi zločinačke organizacije "kavač" i naveli u zasjedu Mijanovića, visokog člana rivalske zločinačke organizacije. Navodi se da su kidnapovali Mijanovića i odveli ga u vilu Željka Bojanića, koja se nalazi u blizini restorana, u koji su ga pozvali. Navodi se da su optuženi Mijanovića mučili i potom ubili. 

Željko Bojanić, vlasnik vile, koji se branio na prvom ročištu, rekao je "nijesam umiješan u ubistvo".

"Nemam informacija o njegovom nestanku", naveo je Bojanić. 

Na prošlom ročištu, govorio je i Radoje Živković o slikama mučenja Rista Mijanovića u svom USB-u On je rekao da mu je advokat dao to vezano za slučaj u Crnoj Gori, koji s ovim nema veze.

"Nijesam nikog kidnapovao, mučio ili ubio", naveo je Živković.

Ranije su srpske vlasti saopštile da je Risto Mijanović kidnapovan tako što je bio zarobljen u restoranu, te da je ubijen nakon mučenja 10. novembra 2020. godine, a da je njegovo tijelo zakopano iza vile koja pripada Željku. Bojanić u blizini restorana. Srpske vlasti su turskoj policiji poslale i fotografije mučenja Mijanovića.

Fotografije mučenja pojavile su se na fleš disku Radoja Živkovića, koji je uhapšen zbog optužbi za učešće u ubistvu Jovana Vukotića, jednog od vođa organizovane kriminalne grupe "škaljari", 8. septembra 2022. godine.

Iskopavanje je obavljeno u vili Željka Bojanića ranije, gdje je navodno sahranjen Mijanović nakon mučenja, ali tijelo nije pronađeno.

Tvrdilo se da je Bojanić izvršio obimne adaptacije podruma i bašte vile kako bi zakamuflirao ubistvo, te da je tijelo premješteno na drugo mjesto, javio je NTV.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније