Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

Туфик Софтић

04. 08. 2023. 07:29 >> 07:29
2

SPORNA PRODAJA

Traže da licitacija bude poništena, a osam autobusa da vrate u Berane

Privatni autoprevoznici iz Berana i sa sjevera Crne Gore zatražili su da stečajna uprava “Simon vojaža” poništi licitaciju na kojoj je osam najboljih autobusa prodato podgoričkoj kompaniji “BLT”, jer kao povjerioci nisu bili obaviješteni o tom događaju.

To su Portalu RTCG kazali više prevoznika iz ovog regiona, zatraživši da se autobusi koji su odvezeni za Podgoricu hitno vrate u Berane.

"Stečajni upravnik me danas obavještava o licitaciji za 24. avgust, na kojoj će se između ostalog naći jedanaest autobusa parkiranih na Rudešu, koji presdtavljaju takoreći ‘krševe’ i mogu samo da se koriste za rezervne djelove, a nije nas obavijestio kada je prodavao najbolje autobuse, što je protivzakonito", rekao je vlasnik firme “Eurošuntić” iz Berana Fako Šuntić.

On je kazao da su za tu licitaciju svi povjerioci morali biti pismeno obaviješteni, a autoprevoznici su najveći povjerioci.

"Nama, autoprevoznim firmama iz Berana i regiona duguje se 450 hiljada eura. Ja imam preko toga i potraživanje od 50 hiljada eura koje sam tužbom u Privrednom sudu pokušao da naplatim još prije dvije godine, ali do sada ništa nije riješeno", kazao je Šuntić.

On je dodao da je imao saznanje da odvoze autobuse, i da su to učinili uoči vikenda, kada niko nije obraćao pažnju, jer nije znao da su prodati.

"Svi prevoznici, moja firma, zatim Ozlem iz Novog Pazara, Veljić prevoz iz Berana, Ortak iz Berana, Zaton prevoz iz Zatona, Elan iz Plava, kao i drugi manji, saglasni smo da licitacija mora da se poništi i zahtijevamo da se autobusi vrate u Berane. Tražimo da se to hitno uradi. Ne samo da nismo bili obaviješteni kao povjerioci, već smo iz medija saznali za prodaju, kao i činjenicu da nije ispoštovan ni rok za žalbe”, kazao je Šuntić.

Stečajna uprava beranske autorpevozne kompanije „Simon vojaž“ prodala 27. jula podgoričkoj firmi „BLT“ osam autobusa u voznom stanju za svega 34 hiljade eura, iako vrijednost samo jednog autobusa prelazi tu cijenu, o čemu je naš portal pisao.

Mehaničari firme “BLT” su odmah narednog dana došli u Berane, upalili autobuse koji su stajali u krugu autobuske stanice, i u konvoju ih odvezli za Podgoricu.

Stečajni upravnik Lado Šekularac tada nije odgovarao na pitanja koja mu je proslijedio Portal RTCG.

Vlasnik beranskog autoprevoznog preduzeća "Eurošuntić" rekao je da je odmah po saznaju iz medija da su autobusi prodati, razgovarao telefonom sa stečajnim upravnikom, koji mu je kazao da je zakazao novu licitaciju, ali da je po registarskim oznakama ustanovio da se radi o autobusima koji su neupotrebljivi, a ne o osam koji su prodati firmi “BLT”.

"Mi kao povjerioci zahtijevamo da se onih osam najboljih autobusa vrate u Berane i da se stave ponovo na prodaju, jer nismo bili obaviješteni. Tražimo i odgovor na pitanje šta je sa svom drugom imovinom iz stečajne mase od koje možemo da se naplatimo, kao što je bila oprema iz radne jedinice Tehnički pregled vrijedna 100 hiljada eura. Ko je kriv za otuđivanje stečajne mase", zapitao je Šuntić.

Povjerioci “Simon vojaža” traže da se utvrdi tačno šta je sve popisano u ušlo u stečajnu masu kada je uvođen stečaj, i da se provjeri šta sve u međuvremnu nedostaje.

"To je interes svih povjerilaca, kojima se duguje ukupno oko milion eura. Ne može stečajna uprava ni autobusku stanicu prodavati bilo kome, već nekome ko je dugo u tom poslu i ko će sačuvati djelatnost", smatra Šuntić.

Drugi dobro obaviješteni sagovornik našeg portala kazao je da se na oglasima može naći da se polovni autobus marke “Bova” sa kilometražom preko 500 hiljada, i bez PDV, prodaje za 37 hiljada, a da je stečajna uprava osam autobusa još u boljem stanju prodala za 34 hiljade eura.

"To znači, 4.250 eura po jednom autobusu. Među tim autobusima su bila i dva luksuzne turističke klase koja su se koristila na međnarodnim linijama. Riječ je o autobusima koje je uvezao bivši vlasnik, državljanin Luksemburga, Simon Bernard”, rekao je taj sagovornik. 

Kriza u najvećem autoprevoznom preduzeću na sjeveru države započela je davno, a kulminirala je u maju 2020. godine, kada su radnici stupili u generalni štrajk.

Tada su im vlasnici bili dužni plate i druga potraživanja za pune dvije godine.

Vjerovalo se da će uvođenjem stečaja da se prekine haotično stanje na ulicama u pogledu parkiranja autobusa, ali se to nije dogodilo.

Najprometnija autobuska stanica na sjeveru države od tad aje zatvorena, dok putnici koriste improvizovano stajalište na trotoaru ulice.

Neki sagovornici izražavaju sumnju da je od tada otuđeno dosta imovine, posebno na Rudešu, gdje je nekada bilo sjedište firme i garaže.

"Iz tih 11 autobusa koji su stavljeni na lizitaciju za 24. avgust, pokradeno je sve što je vrijedilo, posebno elektronika. Procijenjena vrijednost im je 130 hiljada eura, ali je zato početna cijena za svih 11 autobusa, svega 18 hiljada eura", kazao je taj dobro obaviješteni sagovornik Portala RTCG.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније