Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

[ Tufik Softić ]

02. 07. 2023. 07:38 >> 07:38

MUKE POLjOPRIVREDNIKA

Uništeni otkupni centri u Beranama

Predstavnici nekoliko mjesnih zajednica sa područja beranske opštine zatražili su od nadležnih institucija da preduzmu mjere radi otvaranja otkupnih centara, kako u ovoj opštini, tako i na čitavom sjeveru. Oni su podsjetili da i pored brojnih najava prethodnih godina u mjesnim zajednicama nije došlo do ponovnog aktiviranja centara za otkup tržnih viškova i naglasili da se to nije desilo iako u strateškim integracionim dokumentima posebno mjesto zauzimaju poglavlja koja se tiču razvoja poljoprivrede, proizvodnje zdrave hrane i otkupa ljekovitog bilja i šumskih plodova. 

Nakon što je u pogledu industrijalizacije, poslije tajkunskih i pljačkaških privatizacija, sjever vratila čitav vijek unazad, država se maćehinski potrudila da uništi i poljoprivredu, tako što je pogasila sve otkupne centre u kojima je postojala mogućnost plasmana tržnih viškova.

Otkupni centri su mahom gašeni do dvijehiljadite godine, nakon čega je donijet Zakon o kooperativama po kojem su sve bivše zemljoradničke zadruge morale da se preregistruju.

"Otkupni centri postoje samo u planovima bez obzira što podaci sa poslednjeg popisa ukazuju da veća polovina stanovništva u opštini Berane živi na seoskom području i da na tom prostoru postoji značajan broj grla krupne i sitne stoke. U Višegodišnjem investicionom planu se navodi da su ljekovito bilje i šumski plodovi, gdje, između ostalog, spadaju borovnica, pečurka, kleka, razni čajevi i drugo, značajni neiskorišteni potencijali“ – navode predstavnici mjesnih zajednica.

Oni svjedoče da i pored takvih resursa ni u jednoj seoskom mjesnom centru, pa ni u gradu, ne postoje stanice koje bi se bavile otkupom poljoprivrednih i drugih proizvoda.

"Zato otkup uglavnom vrše nakupci, zbog čega su proizvođači lišeni potrebne sigurnosti koja bi im davala dodatni stimulans da se bave određenim djelatnostima. To znači da bi država morala da uloži dodatni napor kako bi kroz otvaranje otkupnih centara u mjesnim centrima, bar donekle uvela red na tržištu“, kažu poljoprivredni proizvođači sa područja beranske opštine.

Oni smatraju da su tokom tranzicionih procesa svi ti centri ugašeni, dok je raspoloživa imovina prepuštana konstantnom propadanju.

“Da ih je nekada samo na području Berana bilo više nego sada u čitavoj državi, govore ostaci ruševina u selima Lubnice, Polica, Šekular, Štitari, kao i prigradskom naselju Buče. U kakvom su stanju ti nekadašnji veliki objekti bolje je ne zagledivati. Čiji su, u velikom broju slučajeva se i ne zna” – tvrde poljoprivredni proizvođači.

Portal RTCG je ranije pisao o tome kako je uništena i preprodata najveća hladnjača na sjeveru Crne Gore, koja je bila potpuno funkcionalna i kako se na njenom mjestu u Beranama sada nalazi jedan veliki trgovinski objekat.

Ta hladnjača nekada je bila prepuna šumskih plodova koji su tu dobro uskladišteni mogli stajati duže vrijeme, čekajući najboljeg kupca i najbolji moment za prodaju. Da bi stvari mogle da se pomjere sa mrtve tačke pojavila se izvjesna nada kada je iz Ministarstva poljoprivrede bilo najavljeno da će se u Beranama izgraditi takozvana kuća poljoprivrede, odnosno jedan objekat pod čijim krovom bi bile sve državne i opštineske službe koje su u funkciji razvoja pojoprivrede i pomoći poljoprivrednicima.

Od svega toga do sada nije bilo ništa. Slično se desilo sa Kućom voća u Andrijevici, čija izgradnja je započeta, ali nikada nije završena.

U čitavom regionu Polimlja i šire nakupci su u potpunosti preuzeli posao otkupa šumskih plodova. Dobro obaviješteni sagovornici kažu da oni novac uglavnom unaprijed dobijaju iz jednog grada u Srbiji, gdje kasnije predaju otkupljenu robu, da bi se odatle distribuirala dalje u inostranstvo.

Sjeverni region nema ni jedan ozbiljan proizvodni pogon za preradu šumskih plodova. Berač, nakupac, inostranstvo.

Tako trenutno stoje stvari u državi koja bi da bude dio Evrope.


 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније