Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Crnom Gorom

еКапија

24. 06. 2023. 09:42 >> 10:00

DVIJE VARIJANTE

Moguća izgradnja žičare koja bi povezala centar Kolašina sa skijalištem 1450

U Opštini Kolašin, prvenstveno zbog konfiguracije terena, treba potencirati i izgradnju zičara. Osim na skijalištima gdje već postoje moguće ih je predvidjeti i kao poseban oblik transporta u gradu, predloženo je u Nacrtu Prostorno-urbanističkog plana (PUP) Kolašina, koji je objavljen na sajtu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, a koji je na javnoj raspravi.

 Kako piše u dokumentu, moguće je izgraditi žičaru koja bi povezala centar grada sa Skijalištem Kolašin 1450. U Planu se predviđaju dvije varijante trase žičare.

Varijanta 1: Kolašin - Željeznička stanica - Smrčje - Ćirilovac - Kolašin 1450.

Varijanta 2: Kolašin - Željeznička stanica - Kolašin 1450.

- Varijanta 1 bi imala pet stanica:

  • početna stanica Breza - u blizini kasarne Breza sa parking prostorom za oko 600 vozila.
  • međustanica Željeznička stanica - veza sa željeznicom, prije svega sa primorjem i ostalim mjestima od Beograda do Bara. Obezbijedjen parking za oko 70 vozila.
  • međustanica Smrčje - Žičara Breza-Smrčje može prestavljati prvu fazu žičare. Ostvaruje se veza budućeg turističkog naselja, grada i skijališta.
  • međustanica Ćirilovac - zaustavna stanica žičare bi bila na udaljenosti od oko 200 metara od manastira Ćirilovac. Svi koji žičarom dođu do ove lokacije, ljeti šetnjom, mogu da se vrate u Kolašin ili da se popnu na vrh Ključa, do male kapele i guvna, odakle se pruža fantastičan pogled.
  • zaustavna stanica Jezerine 1450 - okretna stanica.

Najviša tačka žičare, u varijanti 2 bila bi na prevoju Ključ na 1.880 metara nadmorske visine, lijevo od guvna i kapele na Ključu, što može biti veoma atraktivno.

"Još atraktivnije je što bi gondola na rastojanju od svega 800 metara savladala uspon od 300 mnv i što bi se nakon tog uspona naglo spuštala prema Jezerinama sa istim padom", piše u dokumentu.

Kapacitet žičare bio bi 2.000 putnika na sat.

Ukupan put od Breze do skijališta trajao bi 30 minuta pri brzini 6m/s. Dužina prve sekcije do Smrčja je oko 5650 m, visinska razlika je 80 metara, put bi trajao 15 minuta i 42 sekunde i maksimalan broj korpi bio bi 111. Dužina druge sekcije od Smrčja do skijališta Kolašin 1450 je oko 5150 m, visinska razlika je 400 metara, put bi trajao 14 minuta i 21 sekundu, maksimalan broj korpi bio bi 102 - navodi se u Planu.

U varjanti 2 početna stanica je kao u varijanti 1, kao i međustanica Željeznička stanica, nakon koje se nastavlja direktno u zaustavnoj stanici Jezerine 1450 - okretna stanica.

Kako je pojašnjeno, u prvoj i drugoj varijanti početna stanica gondole može da bude i druga odgovarajuća lokacija kao što je na primjer zona turizma u sportskoj zoni.

"U pitanju su koridori žičara a precizan položaj će biti određen daljom razradom tehničke dokumentacije. Plan preporučuje izradu Studije izvodljivosti koja bi analizirala sva predložena varijantna rješenja i pokazala koje varijantno rješenje je najpovoljnije", zaključuje se u dijelu dokumenta koji se odnosi na razvoj saobraćajne infrastrukture u Kolašinu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније