Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

03. 06. 2023. 18:59 >> 20:19
1

 AFERA "STANOVI"

Predrag Bošković u ponedjeljak pred tužiocem

Bivši ministar odbrane i predsjednik vladine Komisije za stambena pitanja funkcionera Predrag Bošković (DPS) biće saslušan u ponedjeljak u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) zbog dodjele povlašćenih stanova i kredita. To je „Danu“ potvrdio njegov advokat Zoran Piperović.

Prema saznanjima tog lista, Bošković je u tužilaštvo pozvan u svojstvu osumnjičenog, a u narednim danima biće saslušana i ostala lica koja SDT sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja u produženom trajanju prilikom odlučivanja o funkcionerskim stanovima i stambenim kreditima u periodu 2016–2020. Prema podacima koje je analizirao „Dan“, u vrijeme dok je Bošković bio na čelu komisije, najmanje šest njegovih najbližih saradnika iz Ministarstva odbrane (ne računajući partijske i koalicione kolege i druge funkcionere koji su članovi DPS-a) dobilo je povlašćene kredite i stanove.

Dodjela stanova državna politika

Bošković je ranije kazao da je zahtjev za skidanje imuniteta zbog afere "Stanovi" dio politički organizovanog procesa odlazećeg premijera. On je tada rekao da politika dodjele stanova nije politika okrivljenih.

“To je državna politika koja stoji od 1945. godine. Kroz tu politiku Vlade riješena su mnoga stambena pitanja i funkcionera i državnih službenika. Vjerujte da sam ponosan što sam svakome ko se obratio u skladu sa zakonom pomogao. To licemjerje koje se danas pojavljuje u crnogorskoj javnosti kroz određene medije jednim dijelom generišu i oni koji su na takav ili sličan način riješili u potpunosti ili djelimično svoja stambena pitanja. Neki od njih čak sjede za ovim stolom. To je licemjerje do krajnjih granica”, izjavio je Bošković na sjednici Administrativnog odbora.

Među njima su tadašnji generalni direktori direktorata za ljudske resurse Mihailo Volkov, za politiku odbrane Ivica Ivanović i za materijalne resurse Alma Ljuljanaj Jovićević. Bošković je odlučivao i o zahtjevima sekretarke MO Nade Ulićević, načelnika Odjeljenja za vojno-obavještajne poslove Miljana Perovića i šefice kabineta ministra Bojane Martinović. Stan je dobio Volkov (75 kvadrata), a po 40.000 eura na ime stambenih kredita dobili su Ivanović, Ljuljanaj Jovanović, Perović i Bojana Martinović.

Nadi Ulićević je dodijeljen stambeni kredit u iznosu od 20.000 eura. Pokretanje krivičnog postupka protiv Boškovića omogućeno je od sredine aprila, kada je aktuelna parlamentarna većina glasala sa skidanje njegovog imuniteta, ali i poslaničkog imuniteta još četvoro poslanika – Ivana Brajovića (SD), Damira Šehovića (SD), Dragice Sekulić (DPS) i Suzane Pribilović (DPS).

Poslanici su glasali po zahtjevu SDT-a, a nakon što je Administrativni odbor Skupštine predložio skidanje imuniteta. U SDT-u smatraju da postoje osnovi sumnje da su poslanici Bošković, Brajović, Šehović Pribilović i Sekulović počinili produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Oni su kao članovi Komisije za stambene potrebe funkcionera donijeli stotine odluka o dodjeli povlašćenih kredita i stanova, a sve je to, kako sumnja tužilaštvo, rađeno bez plan rješavanja stambenih potreba za period od 2016. do 2020. Tužioci sumnjaju da su Bošković i poslanici koji će biti saslušani tokom sledeće nedjelje učinili to krivično djelo, donoseći odluke o rješavanju stambenih potreba funkcionera suprotno Odluci o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera Vlade. Predmet je formiran i protiv Budimira Šegrta, Sanje Vlahović, Suada Numanovića, Dražena Miličkovića, Osmana Nurkovića, Jelene Radonjić i Aleksandra Jovićevića zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj prilikom rješavanja stambenih potreba funkcionera.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније