Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Keli Ng - BBC  [ BBC ]

11. 09. 2024. 09:08   >>  13:16

Klime u učionicama traže i roditelji u Kini

Toplotni talas koji je pogodio pojedine oblasti u Kini izazvao raspravu na društvenim mrežama zbog upotrebe klima uređaja u školama.

Deca u školi
Getty Images
Kina se bori sa dugim toplotnim talasima, a pojedini roditelji pozivaju škole da nabave klima uređaje

Baš kao i u Srbiji, na kineskim društvenim mrežama došlo je do rasprave zbog upotrebe klima uređaja u učionicama dok se država bori sa toplotnim talasom.

Roditelji u nekim od najtoplijih kineskih gradova pozvali su škole da ugrade klima uređaje jer temperature prelaze 35 stepeni Celzijusa.

Rasprava se rasplamsala u južnom gradu Čangša, gde je odeljenje za obrazovanje odgovorilo rekavši da neće instalirati klima uređaje kako bi učenici mogli da „neguju duh napornog rada i izdržljivosti".

Komentar je samo dodatno razljutio ljude na mrežama i izazvao debatu ko treba to da plati i da li klime treba uopšte i koristiti.

„Naporan rad i izdržljivost? Možemo li onda da zamolimo biro za obrazovanje da radi na vrućini od 40 stepeni, a zatim da razgovaramo o tome da li je to način da se takav duh neguje kod dece", napisao je jedan korisnik Veibo-a.

Drugi je dodao kako je globalno zagrevanje postalo ozbiljno i šta vlasti žele da deca rade.

Većina učionica u Kini nema klime i koriste plafonske ventilatore.

Međutim, apeli da se klime ugrade pojačali su se poslednjih meseci.

„Bez klima uređaja, teško je misliti na učenje", rekao je Lin Iujun, otac učenika niže srednje škole u Gvandžou u južnoj Kini, za novinski sajt Sixth Toneiz Šangaja.

Nisu ni svi roditelji za ugradnju klima uređaja.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.


Neki su izrazili zabrinutost zbog većeg rizika od prehlade ili drugih infekcija u školi u klimatizovanim učionicama.

Drugi su predložili izmenu školskog kalendara.

„Nikad nije bilo tako vruće u septembru prethodnih godina. Možda bi odbor za obrazovanje mogao da produži raspust, u zavisnosti od vremena", rekao je roditelj za CQ News.

Ranije ove godine, kineski meteorološki biro upozorio je na sve vrelije i duže toplotne talase, dodajući da bi maksimalne temperature širom zemlje mogle porasti i do 2,8 stepeni Celzijusa u narednih 30 godina.

Škole, međutim, ne žele dodatne troškove, a to su klime i računi za struju.

Osnovna škola u južnom gradu Šijantan naišla je na kritike jer je tražila od roditelja da plate za klime, tačnije da doniraju novac.

Lokalni biro za obrazovanje je kasnije naredio školi da nadoknadi troškove roditeljima.

„Sada kada su [vlasti] sprečile roditelje da daju novac, kada će učenici moći da koriste klima uređaje na tako visokim temperaturama", napisao je Long Ži Žu, novinar lokalnih medija.

„[Svi] se vrte u krug po ovom pitanju. Na kraju krajeva, deca su ta koja pate", napisao je korisnik Veibo-a.

Neke škole pokušavaju da se izbore sa vrućinom bez pomoći klima uređaja - u učionice su postavili kante sa velikim blokovima leda kako bi rashladile prostor.

Pojedine škole u istočnoj provinciji Điangši i jugozapadnoj provinciji Sečuan odložile su početak školske godine, koji je trebalo da počne 2. septembra, za nedelju dana.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније