Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

BBC News

 [ BBC ]

27. 09. 2023. 08:08

Kanada i Ukrajina: Predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta izvinio se zbog ovacija ukrajinskom nacisti

Tokom svečane sednice kanadskog parlamenta, veliki aplauz dobio je Ukrajinac koji se borio na strani nacista u Drugom svetskom ratu.

Predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rot
Reuters
Entoni Rota kaže da preuzima „punu odgovornost"

Predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Entoni Rota izvinio se zbog ovacija koje je dobio vremešni Ukrajinac za koga se ispostavilo da je bio pripadnik nacističke jedinice tokom Drugog svetskog rata.

Jaroslav Hunka (98) sedeo je na galeriji skupštine kada je dobio ovacije, pošto ga je Rota nazvao „herojem".

Hunka je bivši borac Prve ukrajinske divizije, poznate i kao Vafen-SS divizija, nacističke jedinice koju su tokom Drugog svetskog rata činili uglavnom dobrovoljci ukrajinskog porekla iz Galicije.

Incident se desio tokom posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Kanadi, a bio je u društvu premijera Džastina Trudoa.

Kanadska jevrejska grupa saopštila je da je duboko uznemirena zbog slavljenja veterana nacističke jedinice koji je učestvovao u genocidu nad Jevrejima.

Oni su naveli da tako nešto ne sme da se ponovi.

Članovi divizije optuženi su za ubistva poljskih i jevrejskih civila, iako pred sudom jedinica nije osuđena ni za jedan ratni zločin.

Jedinica je promenila naziv u Prva ukrajinska divizija pre nego što se predala 1945. godine.

Hiljade Ukrajinaca borili su se na strani Nemaca tokom rata, ali mnogo više ih je služilo u sovjetskoj Crvenoj armiji.

Dominik Arel, šef Ukrajinskih studija na Univerzitetu Otava, rekao je za CBC da je jedinica kojoj je Hunka pripadao imala hiljade ukrajinskih dobrovoljaca, od kojih su se mnogi pridružili jedinici nadajući se nezavisnosti Ukrajine.

Rota je novinarima rekao da je 22. septembra, posle obraćanja predsednika Ukrajine, odao priznanje osobi koja je sedela na galeriji.

„Naknadno sam saznao više informacija o njemu i sada žalim zbog mog postupka", rekao je predsednik Donjeg doma kanadskog parlamenta.

Rota je naveo da „niko, pa ni članovi parlamenta i ukrajinska delegacija, nije znao za njegove namere i govor pre nego što ga je izgovorio".

„Inicijativa je bila isključivo moja, ta osoba je iz mog okruga i skrenuta mi je pažnja na nju.

„Posebno želim da se najdublje izvinim jevrejskoj zajednici u Kanadi i širom sveta. Prihvatam punu odgovornost za moj postupak", rekao je.

Ukrajinski predsednik Vlodimir Zelenski (levo) i kanadski premijer Džastin Trudo (desno) odali su priznanje ukrajinsko-kanadsko ratnom veteranu u parlamentu u Otavi, Kanada, 22. septembar 2023.
Getty Images
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski (levo) i kanadski premijer Džastin Trudo (desno) odali su priznanje ukrajinskom nacisti

Lider kanadske opozicione Konzervativne partije Pier Polivre kazao je da je premijer Trudo takođe odgovoran, pozivajući ga da se izvini.

Iz Trudoove kancelarije rekli su međutim da je kancelarija Entonija Rota samostalno donela odluku da Hunka bude pozvan i da je izvinjenje „ispravna stvar".

„Kancelarija premijera kao ni ukrajinska delegacija nisu dobili nikakvo prethodno obaveštenje o pozivu ili odavanju priznanja", naveli su u izjavi iz kancelarije premijera za portal Politiko.

Iz Trudoove kancelarije takođe su demantovali da su se Hunka i premijer privatno sastali.

U jednom trenutku, Rota je pokazao na Hunku koji je sedeo na galeriji, rekavši da se radi o čoveku koji je bio „ukrajinski heroj, kanadski heroj, i hvala mu za svu službu."

Prisutni su ga pozdravili velikim aplauzom.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније