BBC News

[ BBC ]

04. 10. 2023. 14:17

Kosovo: Policajac ubijen u selu Banjska u blizini severnog dela Mitrovice

Tokom obavljanja redovnih aktivnosti, kosovska policija je naišla na most koji su blokirali kamioni u selu Banjska.

Kosovska policija
Reuters

U severnom delu Mitrovice, vatrenim oružjem su napadnute policijske jedinice tokom noći 24. septembra, a u pucnjavi je ubijen jedan policajac, a dva su ranjena, saopštila je kosovska policija.

Tokom obavljanja redovnih policijskih dužnosti, danas oko 02:34 časova u Mitrovici Sever, jedinica za brzu intervenciju granične policije primetila je da su na ulazu sela Bajnsko na mostu postavljena dva teška kamiona (bez registarskih oznaka) i ulaz u ovo selo preko mosta je onemogućen, pošto je blokiran.

Jedinice reda Policijske Stanice Zvečan, po dobijanju obaveštenja, reagovale su na slučaj i krenule sa tri jedinice u pravcu lokacije i čim su stigle u blizini mesta gde je prijavljena blokada, policijske jedinice su naišle na otpor gde je sa nekih položaja pucano iz arsenala vatrenog oružja, uključujući ručne bombe i zolje, pri čemu su usled hitaca upucana dva policajca, stoji u saopštenju kosovske policije.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je napad nazvao "kriminalnim i terorističkim činom", stoji u objavi na njegovoj Fejsbuk stranici.

„Organizovani kriminal sa političkom, finansijskom i logističkom podrškom iz Beograda napada našu državu," tvrdi Kurti.

Kako izveštava Radio-televizija Srbije, pozivajući se na nezvanične izvore, kosovska policija zatvorila je za saobraćaj administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.



Petnaest godina posle proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo oko 100 zemalja.

Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 117 zemalja, a u Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније