Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

 [ BBC ]

05. 06. 2023. 21:32   >>  06. 06. 2023. 13:09

Španija i fudbal: Oštre kazne zbog rasizma - po 60.000 evra i zabrana ulaska na stadion

Najbolji fudbaler Real Madrida Vinisijus Žunior pobesneo zbog novog rasističkog ispada i izjavio: „Španskim fudbalom vladaju rasisti".

Vinicius Junior playing for Real Madrid
Reuters
Vinisijus je rekao da je „Španija poznata kao zemlja rasista" - čak osam puta ove sezone bio je meta napada na rasnoj osnovi

Tekst je ažuriran 5. juna

Sedam ljudi je kažnjeno zbog rasizma prema napadaču Real Madrida, Brazilcu Vinisijusu Žunioru.

Četvorica muškaraca kažnjena su sa po 60.001 evrom i dvogodišnjom zabranom ulaska na stadion jer su u januaru obesili lutku u obliku Vinisijusa u blizini Realovog trening centra.

Četvorica muškaraca uhapšena su pre 11 dana, da bi ih madridski sud pustio uz kauciju.

Još trojica su kažnjeni sa po 5.000 evra i zabranjen im je pristup stadionu godinu dana zbog rasističkih gestova tokom utakmice Valensija - Real 21. maja.

Njih trojica imaju između 18 i 21 godine, saopštila je policija, a privedeni su dva dana posle utakmice.

Sankcije je izrekla Državna komisija Španije za borbu protiv nasilja, rasizma, ksenofobije i netolerancije u sportu, saopštila je u ponedeljak Komisija za sport te zemlje.

Utakmica Reala i Valensije u španskom prvenstvu u nedelju bila je prekinuta u drugom poluvremenu kada se pobesneli Vinisijus požalio sudiji na ponašanje protivničkih navijača.

Posle utakmice, u kojoj je 22-godišnji reprezentativac Brazila kasnije isključen, rekao je da „La Liga (španska prva liga) pripada rasistima".

Kasnije je poništen crveni karton koji je pokazan Vinisijusu.

Real Madrid je dan posle meča objavio saopštenje u kojem se navodi da „smatra da takvi napadi predstavljaju zločin iz mržnje".

„Real Madrid najoštrije osuđuje napad na našeg igrača Vinisijusa Žuniora. To je direktan atak na koegzistenciju u našoj demokratskoj pravnoj državi", dodaje se.

Vinisijus je više puta bio meta rasističkog zlostavljanja ove sezone.

La Liga je u saopštenju navela da će istražiti i preduzeti „odgovarajuće pravne radnje" ako se otkrije zločin iz mržnje, pozivajući ljude da dostave sve relevantne snimke.

Valensija je saopštila da je policija „identifikovala navijača koji je pravio rasističke gestove" i da „klub sarađuje sa policijom na potvrđivanju identiteta svih drugih potencijalnih prestupnika".

„Valensija je pokrenula disciplinski postupak, primeniće maksimalan nivo ozbiljnosti, između ostalog i doživotnu zabranu pristupa stadionu osumnjičenim navijačima", dodaje se.

Svađa Vinisijusa i predsednika Lige na Tviteru

Posle meča, Vinisijus je na društvenim mrežama napisao da „Liga koja je nekada pripadala Ronaldinju, Ronaldu, Kristijanu i Mesiju danas pripada rasistima".

Zatim je razmenio poruke sa predsednikom La Lige Havijerom Tebasom.

Tebas je na Tviteru napisao da Vinisijus dva puta nije došao na sastanak na kojem se razgovaralo o tome „šta može da se uradi u slučajevima rasizma" na stadionima.

„Pre nego što kritikujete i klevetate La Ligu, morate da se informišete", napisao je Tebas.

Vinisijus je kritikovao tu objavu, zamerajući čelniku španske lige da kritikuje njega umesto da se obračunava sa „rasistima", dodajući da želi da La Liga preduzme „akcije i izriče kazne".

Tebas je na to odgovorio: „Ni Španija ni La Liga nisu rasisti, veoma je nepravedno to reći".

„Prijavili smo devet slučajeva rasističkih uvreda ove sezone (osam je bilo protiv Vinisijusa). Uvek identifikujemo nasilnike koji su odgovorni i podnosimo žalbe nadležnim organima koji imaju moć da ih kazne. Bez obzira koliko ih je malo, naši napori su čvrsti".

„Ne možemo dozvoliti da se ukalja reputacija takmičenja koje je pre svega simbol jedinstva među zajednicama, gde se više od 200 crnih igrača iz 42 kluba svake nedelje dočekuje sa poštovanjem i ljubavlju navijača.

„Slučajevi rasizma su izuzetno retka pojava (devet prijava) i posvećeni smo njihovom potpunom eliminisanju", dodao je predsednik španske lige.

Tebas se potom izvinio Vinisujusu za komentare.

Rasistički napadi na Vinisujusa ove sezone:

  • Septembar 2022.- Nekoliko navijača Atletiko Madrida pevalo je rasističku pesmu usmerenu na Vinisijusa ispred stadiona uoči derbija sa Real Madridom. Atletiko je potom saopštio da su takva skandiranja neprihvatljiva, ali da je reč o maloj grupi navijača
  • Septembar 2022. - Neki komentatori su kritikovali način na koji je Vinisijus proslavio gol, igrajući oko korner zastavice. Odgovorio je da su kritike plod zavisti zbog „sreće crnih Brazilaca u Evropi"
  • Decembar 2022. - Na utakmici protiv Valjadolida, navijači tog kluba su rasistički vređali Vinisijusa dok je izlazio sa terena kada je zamenjen. Liga je potom podnela prijavu pravosudnim telima i drugim organima
  • Januar 2023. - Lutka u obliku krilnog igrača Real Madrida bila je obešena sa mosta u blizini klupskog trening kompleksa pre utakmice protiv Atletiko Madrida u Kupu kralja. Atletiko je incident nazvao „odvratnim"
  • Februar 2023. - Navijači Majorke su vređali Vinisijusa na rasnoj osnovi tokom meča sa Realom
  • Mart 2023. - Vređali su ga i navijači Barselone, a Liga je istakla da „takvo ponašanje ne sme da bude tolerisano"
  • Maj 2023. - Navijači Valensije su rasistički vređali Vinisijusa

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније