Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Džon Sadvort i Simon Mejbin - BBC  [ BBC ]

30. 05. 2023. 19:13   >>  31. 05. 2023. 13:50

Korona virus: Ne treba isključiti mogućnost da je Kovid-19 iscureo iz laboratorije, tvrdi vrhunski kineski naučnik

Profesor koji je predvodio reakciju kineske države na pandemiju kaže za BBC da istrage o njenom poreklu treba u obzir da uzmu sve mogućnosti.

profesor Džordž Gao
Reuters
„Uvek možete da sumnjate u bilo šta. Takva vam je nauka. Ne isključujete ništa", tvrdi Džordž Gao, bivši šef kineskog Centra za kontrolu bolesti

Mogućnost da je korona virus iscureo iz laboratorije ne sme da se isključi, tvrdi za BBC virusolog koji je radio za kinesku vladu.

Kao šef kineskog Centra za kontrolu bolesti (CDC), profesor Džordž Gao je odigrao ključnu ulogu u reakciji države na pandemiju i naporima da se otkrije njeno poreklo.

Kineska vlada odbacuje svaku mogućnost da je bolest mogla da potekne iz laboratorije u Vuhanu.

Profesor Gao je manje isključiv po tom pitanju.

„Uvek možete da sumnjate u bilo šta. Takva vam je nauka. Ne isključujete ništa", rekao je profesor Gao u intervjuu za podkast na BBC Radiju 4 Groznica: Lov na poreklo kovida.

Vodeći svetski virusolog i imunolog, profesor Gao je posle penzionisanja u CDC-u, postao potpredsednik Nacionalne fondacije za prirodne nauku Kine.

Kao mogući znak da je kineska vlada počela ozbiljnije da shvata teoriju o odbeglom virusu iz laboratorije nego što bi mogla da sugeriše njeno zvanično saopštenje, profesor Gao takođe kaže za BBC da je izvršena neka vrsta zvanične istrage o Vuhanskom institutu za virusologiju (VIV).

„Vlada je organizovala nešto", kaže on, ali dodaje da u to nije bio uključen i kineski CDC.

Zamolili smo ga da pojasni da li misli da je neka druga grana vlade izvršila formalnu pretragu VIV-a, jedne od najjačih kineskih nacionalnih laboratorija, poznate po tome da godinama proučava korona viruse.

„O, da", odgovara on,

„Tu laboratoriju su dvostruko proverili stručnjaci iz ove oblasti."

Ovo je prva takva potvrda da je sprovedena bilo kakva zvanična istraga, ali iako profesor Gao tvrdi da nije video rezultat, „čuo" je da je laboratorija oslobođena svake sumnje.

„Mislim da je njihov zaključak da su svi protokoli bili poštovani. Nisu pronašli nikakav prestup."

Vuhanski institut za virusologiju
Getty Images
Vuhanski institut za virusologiju

Virus koji izaziva kovid, gotovo je sigurno, potekao od slepih miševa.

Međutim, kako je stigao od slepih miševa do nas mnogo je kontroverznije pitanje, a od početka su postojala dva moguća scenarija.

Jedan je da se virus raširio prirodnim putem i prešao sa slepih miševa na ljude, možda preko nekih drugih životinja.

Mnogi naučnici tvrde da obilje dokaza sugeriše da je to najverovatniji scenario.

Drugi naučnici tvrde da nema dovoljno dokaza da se isključi glavna alternativna mogućnost - da je virus zarazio nekoga ko je učestvovao u istraživanju sa ciljem boljeg razumevanja pretnje virusa koji potiču iz prirode.

Ove dve alternative sada su se našle u centru geopolitičkog obračuna, uskomešane mase teorija zavere i jedne od najviše politizovanih i toksičnih naučnih rasprava našeg vremena.

U novom BBC podkastu pokušavamo da rasvetlimo ovo teško pitanje koje je ipak od ključne važnosti u intervjuima sa nekim od vodećih naučnika sa svih strana u ovoj raspravi - baš kao i izveštavanjem sa terena, sa ulica Vuhana sve do unutrašnjosti laboratorija maksimalne bezbednosti u SAD.

Profesorka Ši Žengli u laboratoriji u Vuhanu
Getty Images
Profesorka Ši Žengli u laboratoriji u Vuhanu

Singapurski naučnik profesor Vang Linfa bio je u poseti Vuhanskom institutu za virusologiju (VIV), gde je počasni profesor, u januaru 2020, u trenutku kad je epidemija korona virusa uzimala maha.

On za BBC kaže da je njegova koleginica iz VIV-a bila zabrinuta zbog mogućnosti curenja iz laboratorije, ali da je uspela da je odbaci.

Vang je profesor novih zaraznih bolesti sa Djuk-NUS Medicinskog fakulteta u Singapuru i redovno sarađuje sa Ši Žengli, profesorkom sa istom specijalizacijom u VIV-u.

Dugogodišnji prijatelji, njih dvoje spadaju među najveće svetske stručnjake za viruse koji su potekli od slepih miševa, zbog čega su stekli nadimke Betmen i Betvumen.


Pogledajte video: Ljudi koji su se osećali bolje tokom pandemije


Profesor Vang kaže da mu je profesorka Ši rekla da „nije spavala noć ili dve" jer je bila zabrinuta zbog mogućnosti da je „u njenoj laboratoriji postojao uzorak virusa za koji nije znala, i postoji mogućnost da je zarazio nešto i uspeo da pobegne iz laboratorije."

Ali on kaže da je Ši proverila sve uzorke i otkrila da nisu sadržali dokaze o virusu koji izaziva kovid ili bilo kom drugom virusu dovoljno bliskom da izazove zarazu.

On takođe kaže da „nema šanse" da profesorka Ši ili bilo ko iz njenog tima kriju činjenicu da su pronašli dokaz za curenje iz laboratorije, zato što su se ponašali kao da se ništa nije desilo, uključujući izlaske na večeru i planiranje odlaska na karaoke.

Američki obaveštajni podaci sa kojih je sada skinuta oznaka strogo poverljivo sugeriše da se nekoliko istraživača iz VIV-a razbolelo u jesen 2019, a da su simptomi „odgovarali kovidu-19 ili uobičajenim sezonskim bolestima".

Međutim, profesor Vang tvrdi da je u januaru 2020. predložio da profesorka Ši uzme uzorke krvi članova njenog tima da bi videla da li imaju antitela kovida.

Huanan Seafood Market
Getty Images
Pijaca morske hrane Huanan

Koleginica je poslušala njegov savet i ispostavilo se da su svi testovi bili negativni.

Profesor Vang jedan je od naučnika koji veruju da postoje neupitni dokazi da je virus prešao na ljude na vuhanskoj pijaci.

Vuhanska pijace morske hrane prodavala je mnogo više toga nego što biste mogli da zaključite samo na osnovu njenog imena, kao što su divlji sisari.

Brojni rani slučajevi zaražavanja su povezani sa njom, oboleli su radili ili kupovali tamo.

Iako je Kina nije bila transparentna, naučnici tvrde da sada postoji dovoljno informacija, kao što su podaci o tim ranim slučajevima i ekološko uzorkovanje sa pijace, da se isključi mogućnost curenja iz laboratorije.

Štaviše, takve tvrdnje o pouzdanosti bile su prisutne od samog početka, kao na primeru istraživanja iz marta 2020. koje je postalo jedan od najčitanijih i najkontroverznijih naučnih dokumenata u dobu interneta.

„Približno poreklo SARS-Cov-2" napisali su neki od najeminentnijih naučnika iz oblasti virusologije i novih bolesti, a studija zaključuje:

„Mi ne verujemo da drži vodu bilo kakva vrsta scenarija u vezi sa laboratorijom."

Ova studija je potpomogla širenje ideje, koja je brzo postala sveprisutna u većem delu medijskih izveštavanja, da je curenje iz laboratorije puka teorija zavere.


Pogledajte video: Kineski umetnik snima testiranje na kovid u vlastitim ustima


Ali jedan od autora studije rekao je za naš podkast da on sumnja u moć tog ranijeg zaključka.

Ijan Lipkin, profesor epidemiologije sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku, ima dugogodišnje iskustvo u praćenju bolesti širom sveta, uključujući Kinu, gde je stekao bliske kontakte.

On je bio i naučni savetnik za holivudski filmski hit Zaraza.

Profesor Lipkin kaže da je isključivanje bilo kakvog scenarija zasnovanog na laboratoriji u studiji bilo preterano.

Iako on i dalje veruje da pijaca ostaje najverovatnije objašnjenje za poreklo kovida, i ne veruje da je virus namerno stvoren, smatra da još uvek ne mogu da se isključe svi laboratorijski ili istraživački scenariji.

Lipkin ima i vlastitu teoriju, ukazujući na jednu drugu vuhansku laboratoriju, koju vodi vuhanski Centar za kontrolu bolesti.

Ova laboratorija se nalazi samo nekoliko stotina metara od pijace morske hrane Huanan.

Profesor Ijan Lipkin
BBC
Profesor Ijan Lipkin

Poznato je da je učestvovala sakupljanju hiljada uzoraka krvi i fekalija divljih slepih miševa, a to istraživanje je nekada vršeno bez nošenja odgovarajuće zaštitne opreme, što predstavlja očigledan rizik od zaraze, navodi se u izveštajima kineskih medija

„Prodavci su mogli da se zaraze u pećinama loveći slepe miševe", kaže profesor Lipkin, dodavši da on nije znao za laboratoriju i njen rad dok je sa drugima pisao studiju martu 2020.

Profesor kaže da dalje analize koje ukazuju na pijacu morske hrane Huanan kao poreklo virusa, među kojima i skorašnje istraživanje usredsređeno na dokaze o rakunskim psima na pijaci, ne rešava pitanje porekla.

Virus je, kaže on, „mogao da potekne odnekud izvan pijace, a da se pojača na pijaci".

Na prvi pogled, komentari profesora Gaoa o neisključivanju laboratorijskog curenja deluju ozbiljno protivno javno iskazanom stavu Kine; rizično čak.

„Takozvano 'curenje iz laboratorije' je laž koju su stvorile anti-kineske snage.

„Ona je politička motivisana i nema naučno osnovu", glasilo je saopštenje koje je izdala kineska ambasada u Velikoj Britaniji.

Ali kad se na to pogleda drugačije, moglo bi da bude više zajedničkih crta nego što izgleda.

U propagandi, kineska vlada insistira na neobičnoj, nepotkrepljenoj trećoj teoriji.

Virus, prema njoj, nije potekao iz laboratorije ili sa pijace, već je mogao da bude unesen u zemlju u pakovanju smrznute hrane.

Kineska vlada tvrdi da ona isključuje i laboratoriju i pijacu, a komentari profesora Gaoa prosto mogu da se shvate kao naučnija verzije upravo tog stava, zato što on ne isključuje nijedno.

Obe teorije su zasnovane na toj ideji o nedostatku dokaza.

„Mi zaista ne znamo odakle je virus potekao… to pitanje je još uvek otvoreno", kaže profesor Gao za BBC.

Naučnici osporavaju, ponekad energično, da je to pitanje zaista još uvek otvoreno.

Ali, izvan Kine makar, postoji široko rasprostranjeno slaganje oko jedne stvari: Kina nije uradila dovoljno u potrazi za dokazima ili deljenjem saznanja sa drugima.

Iako možda deluje kao jednostavno pitanje, ono je sve samo ne to.

Odakle je došao kovid?

Zbog svakog izgubljenog života, zbog svakog ko je propatio i zbog svih onih koji nastavljaju da pate, odgovor na to pitanje je veoma važan.


Pogledajte video: Pet razloga zbog kojih se možda još niste zarazili korona virusom


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

BBC News

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније