Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

Tufik Softić

31. 08. 2024. 07:13 >> 07:13
1
Čitaj mi:

Andrijevica

Hoće li Japanska kuća konačno početi da se gradi?  

U potkomovskom selu neobičnog imena Japan, gradiće se “Japanska kuća” i u tom pravcu su preduzeti već neki koraci. To su Portalu RTCG potvrdili iz lokalne uprave u Andrijevici, i dodali da je inicirana izrada projektno-tehničke dokumentacije.

 

“Ujedno radimo na pronalaženju lokacije na kojoj će se smjestiti taj budući aktraktivni turistički objekat, dok ćemo projekat proslijediti Vladi Crne Gore koja je izrazila spremnost da izdvoji sredstva iz državne kase za realizaciju tog projekta”, kazali su u lokalnoj upravi.

Obećanje da će se u selu Japan graditi “Japanska kuća” dao je prije tačno četiri godine tadašnji crnogorski premijer Zdravko Krivokapić prilikom posjete Andrijevici, navodeći da ovaj projekat ima za cilj da se uspostavi još bolja saradnja između Crne Gore i velike azijske države Japan.

Mještani ovog sela bili su najprije ljuti zbog toga što od te ideje nije bilo ništa, ali su sada  sa radošću primili vijesti o tome da će se “Japanska kuća” zaista graditi, i da će se njihovo turistički atraktivno selo afirmisati i "približiti" svijetu. Oni ističu da su skoro bili izgubili nadu da će doći do izgradnje ovog objekta.

“Sa posebnim ponosom ističemo to što se naše selo zove Japan i što se o njemu čulo širom svijeta. Međutim, bili smo ljuti što se zastalo sa inicijativom izradnje Japanske kuće o kojoj se toliko pričalo. Čujemo da će Japanska kuća ipak da se graditi, što nas čini posebno srećnim. Nadamo se da će to biti polazna osnova, da naše selo postane poznata turistička destinacija”, ističu mještani sela Japan ispod Komova.

Selo Japan su zbog teških uslova za život poslednjih decenija napustili bromnogi stanovnici tako da je u ovom mjestu ostalo da stalno živi svega desetak domaćinstva. Mještani podsjećaju da su priče o potkomovskom Japanu obišle skoro sve kontinente, ali da nijesu doprinijele zaustavljanju izražene migracije stanovništva koje, decenijama, zbog teških uslova za život, odlazi trbuhom za kruhom.

Portal RTCG je ranije pisao o tome da niko ne zna tačno da kaže kako je i kada andrijevičko selo ispod Komova dobilo naziv Japan, ali je to ime izazvalo veliko interesovanje medija i zahvaljujući tome pročulo se do dalekog Japana, na krajnjem istoku. Japanski diplomate dolazili u posjetu više puta, a posljednji put su nam donijeli originalne trešnje iz te daleke zemlje, koje su u znak velikog prijateljstva zasađene u selu.

Neki pričaju da je selo moglo dobiti ime po tome što bi se za njega moglo reći da je “selo izlazećeg sunca”, jer jutranje sunce uvijek prvo obasja vrhove Koma i ovo selo. Možda je to nekada doveo u vezu sa zemljom izlazećeg sunca, ali niko živ ne pamti kada je to moglo bilo.

Bilo kako bilo, saobraćajna tabla sa natpisom Japan, na našem i japanskom pismu, dočekuje svakog putnika namjernika u ovaj živopisni i turistički, ipak, nedovoljno valorizovani kraj.

Brojni mediji su zabilješili kako je  2008. godine ambasador velike azijske države Japan Tadaši Nagai posjetio potkomovski Japan. Objavili su koliko je Nagai bio oduševljen što jedno malo mjesto u Crnoj Gori nosi ime njegove zemlje. Nakon toga Nagai je, u znak pažnje i poštovanja prema narodu ovog kraja, andrijevičkom Domu zdravlja uručio vrijednu donaciju japanske vlade.

Nekom prilikom u ovo mjesto doputovao je novinar japanske novinske agencije „Кjodo“, Takaši Marioka. I njega je privukla novinarska znatiželja. Zahvaljujući i njemu, o selu Japan stigla je priča do dalčekog Japana.

Andrijevički Japan je samo dvanaest kilometara od grada, a kao da je na kraju svijeta. Možda će “Japanska kuća” doprinijeti da ovaj kraj privzče više turista, koji vole da uživaju u netaknutoj prirodi. Ujedno, ova kuća bi trebalo dodatno da pospješi dobre prijateljske veze između Crne Gore i Japana, čija je vlada i do sada izdvajala značajna sredstva kao pomoć ovom kraju turistički sve atraktivnijem gradu i prirodnom njegovom okruženju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се