Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

18. 07. 2024. 06:46 >> 07:33
Čitaj mi:

Akcija „General“ i takozvana „sintetika“

Ekstazi ne zaobilazi Crnu Goru

Osumnjčeni za krijumčarenje Vaso Ulić (64) koji je između ostalih juče uhapšen u opsežnoj međunarodno pripremljenoj policijskoj akciji „General“, važio je još prije deset godina za najvećeg kupca sintetičke droge koju je u Srbiji proizvodio čuveni doktor Milan Zarubica poznat pod nadimkom "doktor ekstazi“. To je Portalu RTCG kazao dobro upućen saogovornik koji je tu problematiku operativno pratio tada, i koji je već u to vrijeme otkrivao detalje i veze, pa i to da je i Zarubica familijarno bio vezan za Berane i Nikšić.

I tada se znalo da je dr Zarubica narkotike namjeravao da proda dvojici crnogorskih državljana, koji bi ih dalje transportovali na daleko tržište Australije. Prema riječima našeg sagovornika on je bio jedan od najvećih proizvođača sintetičkih droga na Balkanu, i njegove laboratorije u Srbiji bile su veoma značajnih kapaciteta. U kontaktu sa potencijalnim kupcima Zarubica je koristio šifrovane nazive „kredit“ i „nekretnine“. 

Zarubica i njegova grupa trebalo je da isporuče drogu u Crnu Goru Uliću, osumničenom članu grupe “Australija”. U ime Ulića, pregovore sa Zarubicom vodio je izvjesni Dejan, zvani Advokat, koji je 1. marta 2014. godine stigao avionom iz Podgorice u Beograd, gdje su ga sačekali Zarubica i Jovan Kanazir. Dogovoreno je da Zarubica isporuči 120.000 tableta amfetamina, a kupac plati 10.000 evra za nastavak proizvodnje.

Ulić je 11.marta obavijestio G.L. da je podigao 15.000 eura i da hoće da ih pošalje Zarubici. Zarubica je tada naredio J.D. koji je bio zaposlen u komandi Žandarmerije, da ode u Crnu Goru i donese novac.

Početkom maja, Zarubica je obavijestio Ulića da ne može da mu isporuči 120.000 već 80.000, do maksimalnih 90.000 tableta amfetamina. Ulić je 10. maja trebalo da dođe u Beograd kako bi se uvjerio u kvalitet droge, ali se to nije desilo jer je Zarubica narednog dana uhapšen. Neki srpski mediji su tada prenijeli informaciju da je  Uprava zatvora u Sremskoj Mitrovici zapravo namjerno dala status slobodnjaka dr Zarubici, što znači da je mogao da izlazi na produžene vikende.

Njegovi izlasci, međutim, bili su praćeni od Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), koja mu je poslije dužeg nadzora u maju stavila lisice na ruke, kao i njegovim ortacima. Protiv njihovih potencijalnih kupaca iz Crne Gore i Makedonije u Srbiji nijesu podignute optužnice.  

“Zarubičin kupac iz Crne Gore, V.U., nije nepoznato ime, protiv njega je australijsko savezno tužilaštvo još sredinom 2009. podiglo optužnicu zbog sumnje da je bio organizator šverca 44 kilograma ekstazija”, prenijeli su mediji u Srbiji. 

Zbog ovog šverca u Pertu, u Australiji, u proleće 2010. osuđeni su Radeta Ljuboja na 25 godina, Dejan Medan na 14, i na po 15 godina Dimitros Papadimitru i Fabijen Kvejd, olimpijac u tekvondu. Tužilac Džulijan Bredok tada je saopštio da je V. U. optužen da je bio koordinator uvoza droge zaplijenjene na brodu koji je u Sidnej stigao sa Mauricijusa, a Kvejd distributer za australijsko tržište.

Tužilac je tada istakao da je V. U. napustio Australiju još 2004. i da živi u Crnoj Gori, odakle ne može biti izručen jer ne postoji sporazum o međusobnom izručenju.Sintetičke droge su, ineče, na drugom mjestu najviše konzumiranih narkotika širom svijeta, poslije maruhuane, ispred heroina i kokaina, saopštila je Agencija UN za borbu protiv droge i kriminala (UNODC). 

Poslije kanabisa, ATS (stimulansi tipa amfetamina) druga je najviše korišćena droga širom svijeta i nadmašila je heroin i kokain, dok na prvom mjestu ostaje kanabis, naveo je UNODC u godišnjem izvještaju o narkoticima ATS, među koje spadaju ekstazi i metamfetamin. Agencija UN je upozorila da je ova vrsta droga veoma opasna, ali da privlači manje pažnje od heroina i kokaina. 

"Pristupačnih cijena i jednostavne za proizvodnju, droge ATS su privlačan izbor za milione korisnika u svim djelovima svijeta i pružaju kriminalcima mogućnost ulaska u novo i neistraženo tržište. Za razliku od droga biljnog porijekla, poput opijata i kokaina, sintetičke droge mogu se proizvoditi bilo gdje, s malim početnim kapitalom kriminalaca", upozorio je tadašnji šef agencije Jurij Fedotov.

Količina zaplijenjenih narkotika ATS u jugoistočnoj Aziji ukazuje, tako, na trend dramatičnog porasta: dok je 2008. godine zaplijenjeno 32 miliona tableta metamfetamina, već 2014. godine je zaplijenjeno 133 miliona.

Proizvodnja amfetamina naglo je povećana u zapadnoj Africi i Latinskoj Americi, dok je u Evropi i istočnoj i jugoistočnoj Aziji u porastu trend ubrizgavanja ATS injekcijama.Sagovornik našeg portala objašnjava da je najveći proizvođač sintetičkih droga u Evropi Holandija, ali da kriminalne grupe sa naših prostora ove droge krijumčare iz Turske i Bugarske.“ Šverc ekstazija iz Turske ide preko Novog Pazara, Rožaja, Prijepolja do Sarajeva.

Na Crnu Goru su naslonjene tri  grupe, iz Sarajeva, Doboja i Dervente.

"Kod ove posljednje grupe je prilikom jednog hapšenja pronađena znatna količina sintetičke droge, ali i oružja koje je trebalo da ide prema Kosovu preko Crne Gore”kaže sagovornik Portala RTCG.

Prema njegovim riječima “sintetikom” se bavi i jedna kriminalna grupa u Splitu kao i u Zadru.“

"Na Kosovu, zbog velikog prisutva heroina i kokaina, sintetičke droge su zanemarljivo prisutne, ali kosovski Albanci zato rade sa ekstazijem u Italiji, Njemačkoj i drugim zapadnoevropskim zemljama”, priča on.

Sagovornik Portala RTCG tvrdi da nije  poznato da u Crnoj Gori eventualno postoji fabrika ili laboratorija za proizvodnju sintetičkih droga, ali je da je naša država značajno tranzitno područje i za ovu vrstu narkotika. U ukupnom švercu narkotika kroz Crnu Goru, sintetičke droge učestvuju sa sedam do deset odsto. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се