Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U toku

P.R.

17. 07. 2024. 13:28 >> 15:26
Čitaj mi:

ŠEST OSOBA U BJEKSTVU

SDT: Kriminalna grupa osumnjičena za šverc 2,5 tone kokaina

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) saopštilo je da sumnjiči V.U. i R.Z. da su organizovali krijumčarenje 1.570 kilograma kokaina brodovima iz Južne Amerike u Evropu i Australiju u oktobru 2020. godine, kao i 900 kilograma u junu 2021. Krijumčarenja su u oba slučaja otkrili organi Kolumbije i Australije. Pored toga, saopšteno je i da je danas uhapšeno devet osoba, dok se za šest traga. Podnijeta je krivična prijava protiv 19 pripadnika ove kriminalne organizacije.

Kako navode, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalno policijsko odjeljenje je uhapsilo: V.U., V.M.Č., M.B., N.U., V.D., D.R., P.M., M.P. i V. P., i protiv njih, kao i protiv: R.Z., D.P., V.V., R.B., I.D. i L.D., koji su u bjekstvu ili nijesu dostižni državnim organima i M.B., D.M., V.L. i R.P., koji su na izdržavanju zatvorske kazne, podnijelo krivičnu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

"Predmet krivične prijave je djelovanje kriminalne organizacije koju su organizovali osumnjičeni V.U. i R.Z., a čiji pripadnici su postali ostali osumnjičeni, u međunarodnim okvirima, u cilju vršenja krijumčarenja opojne droge kokain iz Južne Amerike u Evropu i Australiju, brodovima, u količini od 1.570 kg, u oktobru 2020. godine, koje je spriječeno od strane organa otkrivanja Kolumbije, i u količini od oko 900 kg, u junu 2021. godine, koje je spriječeno od strane organa otkrivanja Australije", istakli su u saopštenju.

Otkrivanje i obezbjeđivanje dokaza o krivičnim djelima i osumnjičenima i prikupljanje svih drugih obavještenja i podataka koji mogu biti od koristi za uspješno vođenje krivičnog postupka sprovedeno je u višemjesečnoj kontinuiranoj saradnji.

"I kroz međusobnu razmjenu informacija Specijalnog državnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja sa Agencijom Evropske Unije za sprovođenje zakona - EUROPOL, Federalnim istražnim biroom - FBI i Upravom za suzbijanje narkotika - DEA Sjedinjenih Američkih Država i Australijskom federalnom policijom - AFP, dok je dokazne i policijske mjere i radnje prema osumnjičenima, do podnošenja krivične prijave preduzimalo Specijalno policijsko odjeljenje", dodali su u saopštenju.

Asistenciju su pružili službenici Odsjeka za borbu protiv droge i Sektora policije specijalnih namjena.

"Policija će osumnjičene sprovesti na saslušanje u zakonskom roku, dok je policija prethodno pretresla njihove stanove i druge prostorije koje koriste u Crnoj Gori, radi pronalaska tragova krivičnih djela i predmeta važnih za krivični postupak", zaključili su u saopštenju.

UP: Insitutcije sistema jače od "mafije"

Uprava policije je saopštila da su navedene aktivnosti prije svega pokazatelj odlučnosti i upornosti Sektora za borbu protiv kriminala i Specijalnog državnog tužilaštva, na suprotstavljanju djelovanja visokorizičnih organizovanih kriminalnih grupa sa primarnim fokusom na njihovo neutralisanje i razbijanje, uz još jedan pokazatelj učvršćivanja povjerenja u međunarodnim okvirima.

"Uprava policije nastavlja da bude pouzdan partner u sprovođenju međunarodnih aktivnosti usmjerenih na borbu protiv teškog i organizovanog transnacionalnog kriminala", istakli su u saopštenju.

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala će, kako navode, i u narednom periodu na svim nivoima nastaviti nesmanjenim intezitetom realizaciju započetih i iniciranje novih, policijsko-tužilačkih aktivnosti.

"Uz vrlo jasnu poruku da su insitutcije sistema jače od 'mafije', te da ćemo dodatno konsolidovati, unaprijediti i ojačati obavještajno bezbjednosni sektor i stanje bezbjednosti podići na znatno veći nivo", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се