Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Tenis

M.M.Lj. [ RTS ]

14. 01. 2022. 11:23 >> 13:26
42

PONIŠTENA VIZA

Đoković večeras na prvom saslušanju

Australijske vlasti poništile su ponovo vizu Novaku Đokoviću poslije odluke ministra za imigracije u Federalnoj vladi Aleksa Hoka. Đokoviću je počelo suđenje, na kojem će se pojaviti večeras u 22 sata po našem vremenu, kada će dati izjavu u imigracionoj kancelariji. Poslije saslušanja Đoković će biti odveden u pritvor, sve do novog saslušanja koje je zakazano za nedjelju. Sudija Entoni Keli naredio je da se proces nastavi pred Saveznim sudom.

Sudija Entoni Keli je primijetio da su strane, kada je posljednji put vođen ovaj slučaj, uspjele da se dogovore da očuvaju status kvo, a isto bi moglo biti ponovo potrebno.

Potencijalna deportacija je odložena do subote u 16.00, što je po srednjoevropskom vremenu 06.00.

Australijski mediji navode da je Đokovićevim advokatima vijest o tome da će ministar Hok poništiti vizu saopštena 20 minuta prije zvanične objave.

Premijer Australije Skot Morison prokomentarisao je odluku da se Novaku Đokoviću ponovo poništi viza.

"Australijanci su se toliko žrtvovali tokom pandemije i sa pravom očekuju da rezultati te žrtve budu zaštićeni. To je ono što je ministar uradio današnjom odlukom", rekao je između ostalog Morison.

Novaku je, pošto mu je prvobitno ukinuta viza za Australiju, na sudu prihvaćena žalba i on je počeo da se priprema za turnir, ali je konačna odluka bila u rukama ministra Hoka.

Po australijskom zakonu, ministar za imigracije ima diskreciono pravo da ukine vizu i naloži deportaciju, što je Aleks Hok u ovom slučaju iskoristio.

"Danas sam iskoristio svoje diskreciono pravo člana 133C (3) Zakona o imigracijama da poništim vizu koju posjeduje gospodin Novak Đoković, na osnovu zdravstvenih razloga, jer je tako u javnom interesu", stoji u saopštenju odluke.

Odluka je donijeta posle naredbe Federalnog suda 10. januara 2022. godine da se poništi odluka o ukidanju vize.

"Doneseći ovu odluku, pažljivo sam razmotrio informacije koje su mi dostavili ministarstvo unutrašnjih poslova, granična policija i gospodin Đoković. Vlada Skota Morisona je potpuno posvećena zaštiti granica Australije, naročito u vrijeme pandemije koronavirusa. Zahvaljujem zvaničnicima ministarstva unutrašnjih poslova i granične policije koji rade svakodnevno u interesu Australije", navodi se u saopštenju.

Đokovićevi pravnici će odmah uložiti žalbu i ponovo ići na sud, kako bi suđenje počelo u subotu, a sve se riješilo u nedjelju, dan uoči starta Australijan opena.

U slučaju da ne Sud ponovo ne poništi ovu odluku i dosudi u korist srpskog tenisera, on će morati da napusti zemlju i prijeti mu tri godine zabrana ulaska u Australiju.

Turnir je na programu od 17. do 30. januara.

Пратите нас на

Коментари42

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније