Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ostali sportovi

L.V.

11. 09. 2024. 21:36 >> 21:40

45. ŠAHOVSKA OLIMPIJADA BUDIMPEŠTA

Ubjedljivi trijumfi reprezentacija Crne Gore: Muška ekipa savladala Barbados, dame bolje od Paluua

Šahovska reprezentacije Crne Gore na najbolji način otvorila su 45. šahovsku olimpijadu u Budimpešti - maksimalnim pobjedama.

Selektori Dragan Kocić i Dušan Lekić odlučili su se za osnovne sastave, a prvotimci i prvotimke nijesu dozvolili iznenađenja Barbadosu, odnosno Palau.

Mušku ekipu u duelu sa Barbadosom u vođstvo je doveo velemajstor i desetostruki prvak Crne Gore Nikola Đukić, koji je bijelim figurama natjerao na predaju Filipa Korbina, nakon što je, nakon samo dvadesetak poteza, taktičkim udarcem osvojio materijal. Svečanu prednost Đukić je sigurno realizovao, a čelna tabla Denis Kadrić je kaznio riskantnu igru svog protivnika i preveo partiju u dobijenu završnicu.

Potpise na maksimalan triumf stavili su velemajstori Nikita Petrov i Luka Drašković, koji su crnim figurama strpljivom igrom dočekali šansu koju su rutinski iskoristili.

Dame u meču protiv Palaua ušle su kao apsolutne favoritkinje. Palau je nastupio sa tri igračice, pa je Nikolina Koljević do prvog poena došla bez borbe.

Ubrzo su joj se u gledalištu pridružile i Aleksandra Milović, koja je u dvadeset dva poteza matirala Džoange Motu, a pobjeda Aleksandre Žerebcove i Alene Skvorcove upotpunili su prelijep dan za naše šahovske reprezentacije.

U drugom kolu, naše ekipe su u povlašćenom dijelu žrijeba, pa treba očekivati nove pobjede.

Više u utiscima prvog dana, velemajstor Luka Drašković.

"Dobar meč danas protiv Barbadosa, djeluje onako zaslužena pobjeda. Očekivali smo otpor protivnika, ali to i po papiru i naravno i svim drugim očekivanjima smo veliki favoriti bili. Ali opet svaka velika pobjeda, 4-0 u startu i nekako dobar motiv da se nastavi i dalje. Ja sam imao nešto težu partiju, protivnik je igrao dobar dio partije, veoma precizno. Kasnije smo se ukazale neke šanse u završnici, tu sam iskoristio. Drugi igrači su, mislim, uvjerljivije igrali od mene i uvjerljivo su slavili. Nema šta reći o današnjem meču, sve pohvale za tim i selektora, tako da idemo dalje".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније